Conducerea sub influența alcoolului-consecințe cu privire la permisul de conducere

Marţi, 3 Ianuarie 2023, 12:13

Art. 336 Cod penal: „(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere. (3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.”

 

        Din câte se poate observa, textul de lege condiționează existența faptei de nivelul îmbibației alcoolice în sânge(deci după prelevarea mostrelor biologice la spital) ca fiind mai mare de 0,80 g/l.

        Important de reținut este faptul că în momentul opririi în trafic, șoferul va fi testat cu un aparat etilotest, iar dacă va fi depistat având o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool în aerul expirat, acesta este obligat să se supună recoltării de mostre biologice pentru stabilirea îmbibației de alcool în sânge(în caz de refuz al șoferului, acestuia i se va deschide un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, faptă prevăzută și pedepsită de art. 337 Cod penal).

       

        Ce se întâmplă cu permisul de conducere după săvârșirea faptei?

 

        Pe toată perioadă desfășurării procesului penal(atât în fața organelor de cercetare penală cât și în fața instanțelor judecătorești) permisul șoferului este reținut de către polițistul rutier, acesta neavând dreptul de a conduce.

        Iar acum ajungem și la partea mai interesantă, deoarece soluția pronunțată în dosarul penal va influența și soarta permisului de conducere, în sensul că acesta va fi sau nu anulat, ca efect al hotărârii pronunțate în cauze.

 

        Când NU va fi anulat permisul de conducere?

        Permisul de conducere nu va fi anulat dacă hotărârea pronunțată în cauză va fi o soluție de renunțare la aplicarea pedepsei(art. 80-82 Cod penal) sau o soluție de amânare a aplicării pedepsei(art. 83-90 Cod penal). Această concluzie reiese din dispozițiile art. 114 din O.U.G. nr. 195/2022, conform căruia permisul de conducere se anulează doar dacă soluția pronunțată în cauză este una de condamnare, iar soluțiile la care am făcut referire anterior nu sunt catalogate ca fiind soluții de condamnare.

 

        Când va fi anulat permisul de conducere?

        Permisul de conducere va fi anulat dacă hotărârea pronunțată în cauză va fi una de condamnare, indiferent că vorbim despre o condamnare la pedeapsa amenzii penale sau a închisorii.

        Foarte important de reținut este și faptul că este indiferent dacă pedeapsa închisorii a fost suspendată sub supraveghere(conform art. 91-99 Cod penal), adică persoana condamnată nu va executa pedeapsa în penitenciar, aceasta fiind o soluție de condamnare, permisul va fi anulat.

 

        Când se va putea redobândi permisul de conducere după ce a fost anulat?

        Aici trebuie să se facă distincție după cum pedeapsa aplicată este pedeapsa amenzii penale sau pedeapsa închisorii.

        Dacă pedeapsa aplicată este amenda penală, persoana condamnată va putea să redobândească permisul de conducere dacă au trecut 6 luni de când a plătit amenda penală(conform art. 116 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 195/2002).

        Dacă pedeapsa aplicată este închisoarea a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, persoana condamnată va putea să redobândească permisul de conducere dacă a trecut 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere(conform art. 116 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 195/2002).

        Dacă pedeapsa aplicată este închisoarea în regim de detenție, persoana condamnată va putea să redobândească permisul de conducere dacă au trecut 6 luni de când a executat pedeapsa privativă de libertate(conform art. 116 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 195/2002).

       

        Concluzii:

        Din câte se poate observa, este deosebit de importantă soluția care se va pronunța în cauză, deoarece în funcție de aceasta, permisul de conducere va fi sau nu anulat, sens în care este extrem de importantă susținerea cauzei și valorificarea de către avocat a tuturor elementelor favorabile persoanei cercetate, în funcție de aceste circumstanțe instanța de judecată va decide într-un sens sau altul.