Cum se dobandeste dreptul de proprietate prin accesiune

Vineri, 24 Iulie 2020, 15:06
Loredana M.
Cum se dobandeste dreptul de proprietate prin accesiune

Accesiunea este modul de dobandire a unei proprietati prin incorporarea materiala a unui bun la altul principal, dobdandindu-se inclusiv drept de proprietate asupra bunului secundar. Accesiunea poate fi naturala, atunci cand incorporarea are loc in mod firesc si natural, sau poate fi vorba de accesiune artificiala, atunci cand incoporarea este un efect al faptei proprietarului sau a altei persoane. 


Accesiunea imobiliara naturala

In cazul accesiunii imobiliare naturale se aduc in discutie partile de teren in formare ale malurilor apelor curgatoare, care revin de drept proprietarului spatiului riveran, in care in care se formeaza in mod treptat. De asemenea, atunci cand in spatiul riveran, se retrage un rau sau orice alta apa curgatoare si astfel se formeaza o portiune de uscat, aceasta revine de drept proprietarului fondului riveran. 

Insa, daca este vorba de terenuri care se formeaza prin scaderea temporara a apelor statatoare, atunci proprietarul terenului care este inconjurat de aceste ape, nu poate invoca dreptul asupra noilor portiuni de uscat. “Tot astfel, proprietarul acestor ape nu dobandeste niciun drept asupra terenului acoperit ca urmare a unor revarsari sporadice”, art. 571 Codul Civil. 

O alta situatie prevazuta in Codul Civil este aceea in care portiunea de pamant care se desprinde din mal si se alipeste la terenului unei alte persoane, nu isi pierde proprietatea initiala, daca proprietarul in cauza o revendica in maximum 1 an de la data la care s-a produs. De asemena, in situatia in care apa curgatoare formeaza un brat de pamant, care se alipeste cu terenul deja existent al proprietarului, atunci acesta devine proprietar al bratului respectiv. 

„Animalele domestice ratacite pe terenul altuia ii revin acestuia din urma daca proprietarul nu le revendica in termen de 30 de zile de la data declaratiei facute la primarie de catre proprietarul terenului”, art. 576 Codul Civil.


Accesiunea imobiliara artificiala

In conditiile in care au loc constructii, se planteaza sau se efectueaza orice alt tip de lucrare asupra unui imobil, atunci toate acestea revin de drept, proprietarului imobilului. Atunci cand lucrarile sunt efectuate cu ajutorul materialelor proprietarului sau a altor persoane, tot proprietarul este cel caruia ii revine in posesie respectivele lucrari. 

Conform Codului Civil lucrarile pot sa fie clasificate in:

  • Autonome – constructii, plantatii, lucrari de sine statatoare;
  • Adaugate – necesare, utile sau voluptoare;
  • Cu caracter durabil 
  • Cu caracter provizoriu


Alte cazuri de accesiune

Persoana cu drept de superificie asupra imobilului altei persoane care permite dobandirea proprietatii asupra lucrarii care se realizeaza asupra imobilului, va putea sa aiba drepturile si obligatiile care revin in mod normal proprietarului imobilului. „Dispozitiile art. 582 si art. 587 alin. (2) se aplica, in mod corespunzator, si lucrarilor autonome cu caracter durabil efectuate de titularul unui drept real asupra imobilului altuia care nu ii permite sa dobandeasca proprietatea asupra lucrarii realizate asupra acelui imobil”, art. 596 Codul Civil.