La cine rămân copiii după divorț

Marţi, 14 Februarie 2023, 00:09

La cine rămân copii după divorț

 

În majoritatea cazurilor de divorț din România sau a separației în fapt în cazul concubinajului, copiii rămân după divorț cu mama lor. Se observă clar o discriminare la adresa taților dar instanțele de judecată apreciază că, cel puțin la vârstele cele mai fragede, 0-10 ani, copiilor le este mai bine cu mamele (deși în legislația românească scrie clar la art. 258 din Codul Civil că Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora, precum şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea şi educarea copiilor lor).

În acest articol veți afla cine stabilește la cine rămân copiii după divorț, unde se judecă procesul, cum se stabilește la cine rămân copiii si care sunt cele 4 MARI motive de divorț. Să începem!


1.              Cine stabilește la cine rămân copiii după divorț?

Aici ar fi doua cursuri de acțiune:

a.     Dacă părinții se înțeleg cu privire la soarta copilului, la cine va sta în mod statornic, ce program de vizite va avea celălalt părinte, ce pensie de întreținere se va plăti de către părintele la care nu rămâne copilul, atunci cei doi, împreună, stabilesc toate cele de mai sus iar toată acțiunea se perfectează la un notar public. Aici poți vedea notarii publici din România iar aici pe cei din Constanța.

b.     Dacă părinții nu se înțeleg, soarta lor și a copiilor se pecetluiește de către instanța de judecată. Care instanță de judecată? Pentru că datele oficiale arată că sunt vreo 188 de judecătorii (unele nu funcționează de Ex. Judecătoria Cernavodă), 47 de tribunale (4 specializate din care unul chiar pentru minori: Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov), 16 Curți de Apel și ICCJ (Înalta Curte de Casație și Justiție).

 

2.              Unde se judecă la cine rămân copiii după divorț

Instanța de judecată care stabilește la cine rămân copiii este Judecătoria de care aparține localitatea în care copiii locuiesc efectiv în momentul în care se depune cererea de chemare în judecată. Asta dacă se judecă doar custodia copiilor. Dacă se judecă divorțul și custodia copiilor împreună (așa se întâmplă cel mai des, însă mai pot fi situații când mămica este însărcinată și divorțează înainte de a se naște copilul) instanța competenţa este judecătoria în circumscripţia căreia se află cea din urmă locuinţă comună a soţilor.

Dacă vrei să știi ce acte sunt necesare pentru un divorț și cât costă dă click aici.

Aici, conform Hotărârii nr. 102/2021 a Consiliului Superior al Magistraturii, vedem localitățile care fac parte din circumscripțiile judecătoriilor din fiecare județ. Se mai schimbă în funcție de câte dosare are fiecare judecătorie. 

Exemple:

1.     Dacă copiii locuiesc la Năvodari, atunci de adresăm judecătoriei Constanța.

2.     Dacă copiii locuiesc la 2 Mai, atunci de adresăm judecătoriei Mangalia.

3.     Dacă copiii locuiesc la Predeal, atunci de adresăm judecătoriei Brașov.


Dacă o parte sau ambele părți nu sunt de acord cu decizia Judecătorie, se poate face apel la Tribunal. Există un Tribunal în fiecare județ, în reședința de județ. Ca și o recomandare, dacă aveți un proces de divorț, ar fi indicat să consultați un avocat. Cel puțin mergeți la o consultație să vă faceți o idee cam ce acțiuni se fac la un proces, care e durata unui proces de divorț sau autoritate părintească, ce hârtii trebuie întocmite și care este termenul limită până când ele trebuie întocmite, la ce să vă așteptați în sala de judecată, pentru că preconcepțiile noatre pot să difere mult față de realitatea și practica din sălile de judecată.

Aici, puteți căuta un avocat din Constanța care să vă ofere informații juridice. La sfârșitul anului 2022, în Baroul Constanța își desfășoară activitatea 687 avocați definitivi iar la nivel național 24.715.

ATENȚIE: CCR-ul (Curtea Constituțională a României) nu judecă niciun proces, ea ca „garant al supremației Constituției”, în principal, se pronunţă asupra constituţionalităţii legilor, înainte de promulgarea acestora.

 

3.              Cum se stabilește la cine rămân copiii?

Art 396 din Codul Civil ne spune că Instanţa este cea care hotărăşte, odată cu pronunţarea divorţului dacă soții au fost căsătoriți, asupra raporturilor dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori, ţinând seama:

·       de interesul superior al copiilor,

·       de concluziile raportului de anchetă psihosocială, care se întocmește de:

o   autoritatea tutelară, în speță primarul care poate să delege secretarului unităţii administrativ-teritoriale / altor funcţionari publici din aparatul de specialitate cu competenţe în acest domeniu,

o   direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului (DGASPC) în cazurile de decădere din exerciţiul drepturilor părinteşti (click aici pentru DGASPC Constanța)

·       de învoiala părinţilor, pe care îi ascultă precum şi ascultându-i pe părinţi şi pe copil, dacă a împlinit vârsta de 10 ani.

Pe lângă Codul Civil, este de actualitate și Legea nr. 272/2014 privind protecția și promovarea drepturilor copilului unde ne arată că Interesul superior al copilului se circumscrie dreptului copilului la o dezvoltare fizică și morală normală, la echilibru socioafectiv și la viața de familie.


Deși nu avem o definiție oficială/legală, care să ne zică cu subiect și predicat ce înseamnă interesul superior al copilului, în înțelegerea acestuia, o să ținem cont de următoarele:

a)               nevoile de dezvoltare fizică, psihologică, de educație și sănătate, de securitate și stabilitate și apartenență la o familie (Exemplu: dacă este înscris la grădiniță, mai degrabă îl lasă la domiciliul acelui părinte unde se află și grădinița, ca să nu îi schimbe colectivitatea cu care s-a obișnuit sau să îi creeze un șoc emoțional);

b)               opinia copilului în funcție de vârsta și gradul de maturitate (este ascultat după vârsta de 10 ani);

c)               istoricul copilului, având în vedere, în mod special, situațiile de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violență asupra copilului, precum și potențialele situații de risc care pot interveni în viitor (Exemplu: poate unul dintre părinți are dosare penale privind violență în familie, sau este un consumator frecvent de alcool, acolo este clar că acel copil nu are un cadru plăcut pentru o dezvoltare armonioasă, etc.);

d)               capacitatea părinților sau a persoanelor care urmează să se ocupe de creșterea și îngrijirea copilului de a răspunde nevoilor concrete ale acestuia;

e)               menținerea relațiilor personale cu persoanele față de care copilul a dezvoltat relații de atașament (este destul de greu să îl vezi pe copil atârnat de gâtul mamei în sala de judecată și să decizi că îi este mai bine la tată sau invers).