12 Întrebări Frecvente

Ia întotdeauna decizii juridice informate! Descoperă cele mai

1. Cum sa gasesti si sa angajezi un avocat online?

Fie ca esti persoana fizica sau juridica, poti avea nevoie de un avocat. Rolul avocatilor este de a-si reprezenta clientii in fata instantei si a partilor adverse. Un avocat isi poate reprezenta clientii in cauze penale, daca a fost incalcata o lege sau in cazuri civile, cand o parte da in judecata o alta parte.

Dincolo de sala de judecata, avocatii sunt parteneri importanti, buni sfatuitori cu privire la drepturile si obligatiile legale pentru probleme persoanele sau de business. Au experienta in interpretarea sistemelor legale complexe si actiune in instanta.


Incepeti cautarile din pagina de start a platformei.

In caseta de cautare, introduceti numele avocatului, denumirea firmei de avocatura sau problema legala pe care o aveti, alaturi de orasul dorit.

Apasati butonul de cautare.

Rezultatele cautarii vor include o lista de avocati locali, firme de avocatura si organizatii de servicii juridice, ce indeplinesc criteriile dumneavoastra de cautare.

Puteti edita locatia geografica pentru a cauta un avocat intr-un anumit oras, judet sau regiune.

De asemenea, puteti sa rasfoiti listele cu avocati online de pe platforma.


In primul rand, un avocat va poate sfatui daca aveti sau nu nevoie de ajutor legal, pentru ca unele chestiuni nu sunt de natura juridica si nu pot fi solutionate in instanta.

Dupa ce ati decis sa angajati un avocat, acesta are puterea de a va reprezenta in fata instantei de judecata si impotriva partilor opuse. Avocatul este cel mai important aliat pe care il puteti avea in orice problema juridica. Va ofera sfaturi despre cum sa procedati intr-o problema legala si pregateste documentele importante.

Daca trebuie sa mergeti in instanta, avocatul va poate insoti si poate lua cuvantul in locul dumneavoastra. Daca problema dumneavoastra juridica implica mediere sau arbitraj, avocatul dumneavoastra va negocia cu partea adversa in numele dumneavoastra.


Multi avocati tind sa se concentreze pe un anumit domeniu sau pe mai multe domenii de drept conexe. Cautati un avocat care sa inteleaga si sa aiba experienta in domeniul specific al dreptului pentru problema dumneavoastra.

De exemplu, este posibil ca un avocat specializat in dreptul familiei sa nu va poata ajuta intr-o chestiune de drept penal sau de dreptul afacerilor.


Desigur. Unele firme au doar un avocat, in timp ce alte firme sunt formate din zeci de avocati. Exista mai multe tipuri diferite de firme de avocatura si in timp ce unele se pot concentra pe chestiuni legale specifice, altele pot avea un spectru legal general.

Daca problema dumneavoastra juridica implica sume mici de bani sau doar cateva documente, atunci o firma mica de avocatura va fi mai rentabila. In schimb, firmele mari de avocatura sunt o solutie ideala pentru corporatii, institutii, organizatii sau firme mari.

In plus, tineti cont de faptul ca pentru o casa de avocatura mai mare, s-ar putea sa fie nevoie sa va programati consultanta initiala prin intermediul unui asistent sau secretar.


Locatia ar trebui sa fie un factor important de care sa tineti cont. Pentru ca problema dumneavoastra va depinde de legile si reglementarile locale, cel mai bine este sa colaborati cu un avocat din zona locala. Un avocat aflat in proximitatea dumneavoastra va ofera si avantajul practic: nu va fi nevoie sa va deplasati pentru intalniri. Sigur, unii avocati pot fi dispusi sa calatoreasca, insa cel mai probabil va vor taxa suplimentar pentru acest lucru.

De obicei, este o idee buna sa gasiti un avocat in zona dumneavoastra georgrafica. In afara de cunoasterea legilor si reglementarilor locale, avocatii au si cunostinte locale practice sau relatii ce pot grabi procesul de solutionare a unei chestiuni juridice.


Una din cele mai bune modalitati de a sti daca un avocat este potrivit pentru dumneavoastra, este sa cititi review-urile de pe site. Cititi ceea ce au spus clientii anteriori despre avocati si experientele lor specifice cu acestia. Inainte de a contacta un avocat, cititi toate recenziile despre el pentru a va face o idee despre cum poate gestiona cazul dumneavoastra si despre cum va fi interactionarea cu el.


Tarifele serviciilor de avocatura variaza in functie de avocat, dimensiunea casei de avocatura, reputatie, aria de lucru, dificultatea chestiunii juridice, zona geografica etc.

In ceea ce priveste plata, cei mai multi avocati accepta metode de plata standard, cum ar fi numerar sau carte de credit. Este esential sa discutati optiunile de plata cu avocatul dumneavoastra inainte de a semna un acord de onorariu, pentru a sti la ce sa va asteptati. Sunt avocati care sunt dispusi sa stabileasca un plan de plata, daca este necesar.


Iata o intrebare foarte buna: "Ce procent din cazurile pe care le tratati sunt similare cu problema juridica pe care o am eu?".

Aceasta este o intrebare importanta la care un avocat de incredere ar trebui sa poata sa raspunda foarte usor. Important este sa gasiti un avocat cu experienta in tratarea problemei dumneavoastra specifice, iar aceasta intrebare va poate ajuta sa stabiliti daca un avocat este sau nu potrivit pentru dumneavoastra. De asemenea, puteti solicita statistici specifice si numarul mediu de verdicte/ solutionari in cazurile similare cu cel pe care il aveti.


Avocații, ca toti profesionistii, de altfel, au diferite grade de experienta. Intelegerea experientei anterioare a unui avocat este esentiala pentru a intelege modul in care acesta poate gestiona cazul dumneavoastra. Prin urmare, puteti sa va informati cu privire la experienta si anii de practica ai avocatului.

Totusi, lipsa de experienta nu inseamna in mod automat ca un avocat nu este competent, mai ales daca a lucrat alaturi de avocati foarte buni. De aceea, pentru probleme juridice majore, puteti intreba avocatul in ce masura gestioneaza cazurile, care este volumul si practica sa specifica, cat la suta din fiecare caz supravegheaza personal si cat la suta deleaga spre asistenti.


Asigurati-va ca sunteti pe aceeasi lungime de unda cu avocatul, cand vine vorba despre comunicare. Intrebati care sunt metodele de comunicare pe care le prefera si daca este dispus sa accepte modalitatile de comunicate pe care le preferati dumneavoastra. Cu siguranta vreti sa primiti raspuns rapid la un email sau la un mesaj pe telefon. Dar asigurati-va ca si avocatul agreeaza aceste tipuri de comunicari.


Exista mai multe modalitati de a contacta avocatii si firmele de avocatra pentru asistenta juridica si serviciile juridice listate.

Folositi informatiile de contact din profil. Puteti vizualiza numarul de telefon, adresa, harta sediului etc.

Utilizati formularul de email. Daca avocatul sau casa de avocatura are o adresa de email de contact asociata contului, puteti sa-i trimiteti un mesaj electronic.

Vizitati site-ul avocatului. Multi avocati si multe firme de avocatura inscrise in directorul Avocat365.ro au inclus link catre site-urile sau blogurile oficiale, unde puteti gasi mai multe informatii, inclusiv variante suplimentare de contact.