Definim contractul de munca individual acel contract in baza caruia salariatul, persoana fizica, se obliga sa presteze munca pentru un angajator, care poate fi persoana fizica sau persoana juridica, in schimbul unei remuneratii, salariul.
Este bine sa cunosti toate aspectele legale prevazute in Codul Muncii cu privire la contractul individual de munca. Vom discuta in cele ce urmeaza despre diferite tipuri de contracte individuale de munca, forma contractului, conditiile indeplinite de angajator si de catre angajat, precum si clauzele care nu trebuie sa lipseasca din niciun contract individual de munca, incheiat in mod legal.
Exista cateva tipuri de contracte individuale de munca, cu reguli specifice, in functie de perioada pe parcursul careia se incheie sau locatia unde are loc prestarea muncii de catre angajat.
Contract individual de munca - perioada determinata-nederminata
Daca este sa luam in calcul perioada de angajare, contractul individual de munca se poate incheia pe perioada determinata in urmatoarele conditii:
Contractul individual de munca mai poate fi incheiat pe perioada nedeterminata, in cele mai multe dintre cazuri, fara sa existe un termen limita impus de angajator sau de lege, la care contractul de munca sa inceteze.
Contract individual de munca - norma intreaga - part-time
In functie de numarul de ore pe care urmeaza sa le lucrezi pe saptamana, contractul individual de munca poate sa fie cu norma intreaga, ceea ce inseamna un program de lucru de 8 ore/zi si 40 ore/saptamana. In cazul in care esti student sau ai mai multe locuri de munca simultan, poti opta pentru un program part-time cu programul de lucru de cel putin 2 ore/zi si cel putin 10 ore/saptamana.
Contract individual de munca - sediul companiei – la sediul angajatului
In cadrul contractului individual de munca se va preciza de asemenea, locatia unde se va desfasura munca de catre salariat. Cea mai des intalnita, cel putin la noi in tara, este cea la sediul companiei. In ceea ce priveste alte locatii sau domiciliul angajatului, vorbim deja de telemunca sau munca la domiciliu, aspecte pe care le vom aborda pe larg in articolele urmatoare.
Conform Codului Muncii, contractul individual de munca se va incheia inainte de inceperea activitatii salariatului si va fi redactat in forma scris, in limba romana, in prezenta celor doua parti contractante, angajatorul si salariatul.
Este bine sa stii ca va trebui sa primesti un exemplar din contractul individual de munca, o copie a acestuia fiind pastrat la sediul companiei, unde iti vei desfasura activitatea de munca. „Copia contractului individual de munca se pastreaza la locul de munca definit conform alin. (1) pe suport hartie sau pe suport electronic, de catre persoana desemnata de angajator in acest scop, cu respectarea prevederilor privind confidentialitatea datelor cu caracter personal”, art. 16 Codul Muncii.
O data ce contractul individual de munca a fost incheiat, este de obligatia angajatorului sa inregistreze actul in registrul general de evidenta a salariatilor, fiind transmis mai departe catre inspectoratul teritorial de munca.
Orice persoana fizica ce a implinit varsta de 16 ani poate incheia un contract individual de munca. Legea spune ca exista posibilitatea angajarii persoanelor fizice in varsta de 15 ani, dar numai cu acordul parintilor, tutorelui sau reprezentantului legal.
Daca se intentioneaza angajarea la un loc de munca unde activitatea se desfasoara in conditii speciale sau deosebite, iar salariatului este predispus la o serie de riscuri, atunci trebuie ca persoana fizica sa fi implinit deja varsta de 18 ani.
Angajatorul poate sa angajeze persoane fizice in baza unui contract individual de munca numai dupa ce a dobandit personalitatea juridica. „Persoana fizica dobandeste capacitatea de a incheia contracte individuale de munca in calitate de angajator, din momentul dobandirii capacitatii depline de exercitiu”, art. 14 Codul Muncii.
Inainte de incheierea contractului individual de munca angajatorul are obligatia de a informa angajatorul cu privire la clauzele principale pe care trebuie sa le contina contractul individual de munca. „Obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz”, art. 17 Codul Muncii.
Inainte de incheierea contractului este necesara o citire cu atentie a actului si verificarea prezentei principalelor clauze si elemente legale, dupa cum urmeaza:
In cazul in care, pe parcurs, este nevoie de modificarea motivata a uneia dintre clauze, atunci se va intocmi un act aditional care se la incheia intre angajator si salariat. Se vor comunica salariatului modificarile impuse, inainte de incheierea actului aditional, exceptie facand situatia in care legea prevede aceste schimbari si trebuie aplicate la o data fixa.
In cazul in care se doreste, se poate incheia un contract de confidentialitate intre angajator si angajat, in ceea ce priveste furnizarea informatiilor de catre salariat. Acest contract se incheie anterior contractului individual de munca.
Pentru orice tip de nelamuriri privind contractul individual de munca, apeleaza la ajutorul unui avocat online.