Persoana invinuita are dreptul de aparare, conform dispozitiilor legale din Codul de Procedura Penala si Constitutia Romaniei. Organele judiciare sunt cele responsabile cu instiintarea inculpatului cu privire la drepturile pe care le are, conform legii, inclusvi cel de a fi reprezentat si asistat de un aparator.
Aparatorul poate fi avocatul, care asista si reprezinta in timpul procesului penal, partile procesuale, in conditiile legii. Nu se accepta avocatul care este sotul/sotia, ruda pana la gradul IV cu procurorul sau judecatorului. De asemenea, nu poate fi avocat cel care se afla in pozitia de martor in procesul penal sau persoana care indeplinit functia de judecator sau procuror in cazul respectiv. Aceiasi regula de interdictie se aplica altor parti procesuale.
Avocatul poate sa fie desemnat de catre parte sau poate sa fie desemnat din oficiu. Avocatii care nu respecta aceasta conditie pot sa fie sanctionat de catrea conducerea baroului de avocati din care fac parte. Fiecare parte procesuala va fi asistata si reprezentata de cate un avocat diferit, desemnati din oficiu.
“Suspectul sau inculpatul are dreptul sa fie asistat de unul ori de mai multi avocati in tot cursul urmaririi penale, al procedurii de camera preliminara si al judecatii, iar organele judiciare sunt obligate sa ii aduca la cunostinta acest drept. Asistenta juridica este asigurata atunci cand cel putin unul dintre avocati este prezent”, art. 89 Codul de Procedura Penala.
Inculpatul care se afla in stare de retinere are drept conform legii, de a-si contacta avocatul, prin discutii confidentiale, fara interceptare sau inregistrare a convorbirii telefonice. Se asigura in acest caz, toate masurile de securitate. Orice tip de conversatie, interceptata, dintre inculpat si avocat, nu poate fi considerata proba si este desemnata nula.
In cazul inculpatului vorbim de asistenta juridica obligatorie, in urmatoarele situatii:
In cazul in care inculpatul este minor, internat intr-un centru de detentie sau centru educativ. Inculpatul este retinut sau arestat si s-a dispus internarea medicala a acestuia, din motive de siguranta. Alte cazuri prevazute de lege;
In conditiile in care inculpatul nu se poate apara singur, acest lucru fiind apreciat de catre organul judiciar;
In cazurile in care fapta savarsita de inculpat, presupune pedeapsa cu detentie pe viata sau pedeapsa cu inchisoare pentru o perioada mai mare de 5 ani.
In cazul in care avocatul desmenat din oficiu nu se prezinta la proces sau refuza sa ia apararea inculpatului, organul judiciar va dispune desemnarea unui alt avocat din oficiu, ca inlocuitor, cu perioada rezonabila de pregatire a apararii
„Avocatul din oficiu se considera desemnat pana la desemnarea, daca este cazul, de catre organul judiciar a unui nou avocat din oficiu. Avocatul din oficiu desemnat este obligat sa se prezinte ori de cate ori este solicitat de organul judiciar, asigurand o aparare concreta si efectiva in cauza”, art. 91 Codul de Procedura Civila. In vederea judecarii cauzei, daca avocatul din oficiu nu se prezinta si nu se poate dispune inlocuirea acestuia, cauza se amana.