Aspecte legale – incetarea si desfacerea casatoriei

Luni, 22 Iunie 2020, 11:07
Loredana M.
Aspecte legale – incetarea si desfacerea casatoriei

Incetarea casatoriei se refera la acel moment in care se intrerupe relatia de casatorie ca urmare a decesului unuia dintre soti. Desfacerea casatoriei are loc prin divort, care poate fi de comun acord, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti, urmata de acceptarea celuilalt sot.

Divortul poate sa aiba loc atunci cand continuarea casatoriei nu mai este posibila, din motive care aduc prejudicii si vatamari grave relatiilor dintre soti. O alta justificare a divortului poate fi separarea de cel putin 2 ani dintre soti, iar unul dintre acestia isi exprima dorinta de desfacere a casatoriei. De asemenea, divortul poate sa aiba loc atunci cand unui dintre soti cere acest lucru din considerente ce tin de starea de sanatate a acestuia, care face imposibila continuarea casatoriei.

Divort prin acordul sotilor

In cazul in care divortul este de comun acord intre cei doi soti, iar acestia nu au copii minori, nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptatti, atunci desfacerea casatoriei poate sa fie constatata de catre ofiterul de stare civila sau notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor. Se va elibera un certificat de divort, in conformitate cu prevederile legale.

“Divortul prin acordul sotilor poate fi constatat de notarul public si in cazul in care exista copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, daca sotii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la”:

  • Numele de familie pe care il vor purta dupa divort;
  • Autoritatea parinteasca care va fi exercitata de catre ambii parinti;
  • Modalitatea prin care se vor putea pastrea relatiile personale intre copii si parintele care se separa de acestia;
  • Stabilirea clara a cheltuielilor de intretinere, crestere, educare, invatatura a copiilor si contributia fiecaruia parinte.

Divort din culpa

Divortul se pronunta atunci cand instanta judecatoreasca stabileste culpa unuia dintre soti in desfacerea casatoriei. “Cu toate acestea, daca din probele administrate rezulta culpa ambilor soti, instanta poate pronunta divortul din culpa lor comuna, chiar daca numai unul dintre ei a facut cerere de divort. Daca culpa apartine in totalitate reclamantului, sunt aplicabile prevederile art. 388”, art 379 din Codul Civil.

Efectele divortului

Casatoria este considerata desfacuta din momentul in care s-a anuntat hotararea definitiva de pronuntare a divortului. Un efect al divortului este convenirea celor doi soti asupra numelui de familie care va fi purtat dupa desfacerea casatoriei. Sotii pot sa fie de acord comun sa pastreze numele de familie purtat in timpul casatoriei. Acest lucru va fi luat in considerare la pronuntarea hotararii de divort.

Sotul impotriva caruia s-a pronuntat divortul va pierde drepturile care ii sunt atribuite de lege. Totodata “sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei”, art. 389 din Codul Civil. Sotului divortat ii este recunoscut dreptul la intretinere si in cazul in care incapacitatea se realizeaza in decurs de 1 an de la desfacere a casatoriei. Cauza incapacitatii trebuie sa fie legata direct de casatorie.

Exercitarea autoritatii parintesti dupa divort

Instanta de tutela este cea care hotaraste, simultan cu pronuntarea divortului, raporturile care se vor desfasura intre parintii divortati si copii minori. Se vor lua in considerare urmatoarele aspecte:

Binele si interesul superior al copiilor;

Concluziile care au reiesit din raportul de ancheta psiho-sociala;

Invoiala dintre parinti, daca este cazul.

“Dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta decide altfel”, art. 397 din Codul Civil. Din motive justificate instanta judecatoreasca poate sa acorde dreptul de autoritate parinteasca numai unuia dintre parinti. In alte cazuri, copilul poate fi dat in grija unei rude sau alte persoane din familie, cu aceleasi drepturi de exercitare a drepturilor si indatoririlor parintesti.