Infractiunile contra persoane se refera la ansamblul de fapte savarsite care duce la atentarea vietii, integritatii corporale sau sanatatii persoanelor. In aceiasi categorie sunt incluse in Codul Penal, infractiunile care se savarsesc asupra unui membru de familie, asupra fatului sau asupra libertatii persoanei.
Vom trece in revista principalele infractiuni contra persoanei, ce implica fiecare si cum se sanctioneaza conform prevederilor legale in vigoare.
Principala infractiune contra vietii este omorul, prin care o persoana este ucisa si vinovatul este pedepsit cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si se are in vederea interzicerea exercitarii unor drepturi. Tentativa de omor se pedespeste conform dispozitiilor legale, in functie de imprejurari si de situatie.
Omorul calificat este impartit la randul sau in mai multe tipuri, in functie de imprejurarile in care a avut loc fapta. Astfel ca vorbim de omor cu premeditare, din interes material, in vederea sustragerii de sine sau pe alta persoana de la raspunderea penala sau executarea pedepsei, in vederea ascunderii sau usurarii savarsirii alte infractiuni, savarsit de catre o persoana care a comis anterior acelasi tip de infractiune sau tentativa de omor, asupra mai multor persoane sau asupra unei femei gravide, prin cruzime. Omorul calificat se pedepseste cu inchisoare de la 15 la 25 de ani sau prin inchisoare pe viata. Se are in vederea interzicearea exercitarii unor drepturi.
Un caz special este cel al uciderii la cererea victimei. Vorbim de situatia in care victima cere persoanei sa-i puna capt vietii pe fondul suferintei cauzate de o boala incurabila sau o infirmitate grava. Aceasta fapta se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani. Ramanem in acelasi registru si ne referim la situatia in care o persoana o ajuta pe cealalta sa se sinucida sau ii usureaza fapta. In cazul in care are loc sinuciderea cu pricina, vinovatul este pedespit cu inchisoare de la 3 la 7 ani. “Cand fapta prevazuta in alin. (1) s-a savarsit fata de un minor cu varsta cuprinsa intre 13 si 18 ani sau fata de o persoana cu discernamant diminuat, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 10 ani”, art. 191 Codul Penal.
In continuare ne referim la uciderea din culpa a carei fapta se savarseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. „Uciderea din culpa ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activitati se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani”, art. 192 Codul Penal.
Prin infractiuni contra integritatii corporale sau sanatatii se intelege orice tip de act de violenta sau de lovire asupra unei persoane, care provoaca suerinte fizice. Aceste fapte se pot pedepsi cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani. In functie de gravitatea faptei si de imprejurari se poate ramane la stadiul de amenda.
In cazul in care actul de violenta provoaca traume fizice si este necesara acordarea de ingrijiri medicale de 90 de zile, atunci fapta se poate pedepsi cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Se acorda amenda in functie de imprejurari.
In cazul in care vatamarea corporala din culpa este savarsita sub influenta bauturilor alcoolice/substante interzise sau intr-o alta infractiune, vinovatul risca inchisoare de la 3 luni la 1 an sau o amenda.
Daca este sa ne referim la infractiuni care duc la vatamarea fizica si morala a unui minor, fapta fiind savarsit fie de parinti sau de persoana in care se afla in grija copilul, atunci pedeapsa este cuprinsa intre 3 si 7 ani, cu interzicerea exercitarii unor drepturi.
„Participarea la o incaierare intre mai multe persoane se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda. Daca in cursul incaierarii s-a cauzat o vatamare corporala uneia sau mai multor persoane si nu se cunoaste care dintre participanti a produs urmarile, se aplica tuturor pedeapsa inchisorii de la unu la 5 ani”, art. 198 Codul Civil.
In cazul infractiunilor asupra membrilor de familie, se vor lua aplica aceleasi dispozitii, ca in situatiile prezentate anterior, in functie de tipul de actiune savarsita, cu precizarea ca maximul pedepsei de majoreaza cu o patrime.
Ca situatie speciala amintim uciderea copilului nou-nascut, dupa nastere, prin primele 24 de ore, de catre mama cu probleme psihice. Fapta se pedepseste cu inchisoare de 1 la 5 ani.
Se considera fapta penala intreruperea sarcinii in urmatoarele situatii:
Atunci cand se executa un avort in afara institutiilor specializate si autorizate in acest scop;
Intreruperea sarcinii este efectuata de o persoana ce nu detine pregatirea necesara si nu este incadrat in calitate de medic de specialitate obstetrica si ginecologie;
In cazul in care sarcina a depasit 14 saptamani, fapta se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. In unele situatii se acorda doar amenda, cu interzicerea exercitarii unor drepturi.
Totodata, Codul Penal stipuleaza clar faptul ca intreruprerea sarcinii care este savarsita fara ca femeia insarcinata sa-si fi dat acordul in prealabil, se poate pedepsi cu inchisoare de la 2 la 2 ani, cu interzicerea exercitarii unor drepturi.
In cazul in care intreruperea sarcinii in mod ilegal a cauzat vatamarea fizica a femeii insarcinate, atunci pedeapsa se stabileste intre 3 si 10 ani, cu intrezicerea exercitarii de drepturi. Daca urmarea metodelor ilegale de a pune capat sarcinii a dus la decesul femeii insarcinate, atunci se va pedespi vinovatul cu 6 pana la 12 ani de inchisoare si interzicerea exercitarii unor drepturi. In conditiile data, daca este vorba despre un medic in pozitia de vinovat, atunci pe langa pedeapsa cu inchisoarea, i se va interzice dreptul de a mai profesa.
„Nu constituie infractiune intreruperea cursului sarcinii in scop terapeutic efectuata de un medic de specialitate obstetrica-ginecologie, pana la varsta sarcinii de douazeci si patru de saptamani, sau intreruperea ulterioara a cursului sarcinii, in scop terapeutic, in interesul mamei sau al fatului”, art. 202 Codul Penal.
Daca o persoana este lipsita de libertate in mod ilegal, fapta savarsita este pedepsita cu inchisoare de la 1 la 7 ani. Intelegem prin lipsire de libertate imposibilitatea persoanei in postura de victima de a se apara si de a reactiona in vederea eliberarii.
In cazul in care rapirea persoanei duce la moartea acesteia, atunci pedeapsa creste, fiind cuprinsa intre 7 si 15 ani de inchisoare, cu interzicerea exercitarii unor drepturi.
In aceiasi categorie de infractiuni asupra persoanei intra orice metoda de amenintare care provoaca teama si nesiguranta alte persoane. Cel care ameninta persoana poate sa primeasca o pedeapsa cu inchisoarea de la 3 luni la 1 ani sau amenda, dupa caz. „Constrangerea unei persoane sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, in scopul de a dobandi in mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani”, art. 207 Codul Penal.
Santajul se va pedepsi cu inchisoare de la 1 la 5 ani in conditiile in care vinovatul ameninta ca va divulga informatii reale sau imaginare, pentru a compromit public, imaginea unei persoane sau al membrului familiei respectivei persoane.