Mostenirea sau succesiunea este procedura prin care se transmit, in conditii legale, bunurile unei persoane decedate catrea una sau mai multe persoane in viata.
Mostenirea este clasificata in doua tipuri, mostenire legale si mostenire testamentara. Mostenirea legala are loc atunci cand persoana care a decedat nu a lasat niciun tip de testament sau in care cazul in care se dovedeste ca testamentul nu este legal. Mostenirea testamentara presupune existenta unui testament intocmit in prealabil de persoana care a decedat. Prin respectivul testament se reglementeaza modul in care vor fi impartite bunurile defunctului catre unul sau mai multi mostenitori.
Mostenitori legali
Conform art. 963 din Codul Civil, “mostenirea se cuvine, in ordinea si dupa regulile stabilite in prezentul titlu, sotului supravietuitor si rudelor defunctului, si anume descendentilor, ascendentilor si colateralilor acestuia, dupa caz”. Este reglementat faptul ca descendentii si ascendentii au dreptul la mostenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul, pe cand colateralii au dreptul numai pana la gradul al patrulea, inclusiv. In cazul in care nu exista mostenitori testamentari sau legali, bunurile persoanei care a decedat se transmit comunei/orasului/municipiului in raza teritoriala in care se aflau bunurile in momentul deschiderii mostenirii.
Clasificarea mostenitorilor legali
Exista o anumita ordine legala in functie de care mostenitorii pot veni la succesiune:
- Clasa intai, descendentii. Copiii si copiii acestora, nepoti, stranepoti.
- Clasa a doua, ascendentii si colaterali privilegiati. Parinti, frati, surori, in care se includ descendentii acestora, copii sau nepoti.
- Clasa a treia, ascendenti ordinari. Bunici, strabunici.
- Clasa a patra, colaterali oridinari. Rude pana la gradul al patrulea. Matusi, unchi, veri primari, surori, frati ai bunicilor.
Categorii de persoane care nu pot fi mostenitori
Exista si cazuri in care unele persoane nu pot fi incluse in nicio categorie de mostenitori, pentru ca nu au dreptul legal sa adere la aceasta pozitie. Vorbim despre:
- Persoane condamnate penal pentru savarsirea infractiunii cu intentie de ucidere a persoanei care lasa mostenirea;
- Persoane condamnate penal pentru savarsirea infractiunii cu intentie de ucidere a persoanei care lasa mostenirea, inainte de deschiderea mostenirii, ceea ce inlatura dreptul la mostenire a persoanei in cauza.
Impartirea mostenirii
Mostenirea se imparte in functie de clasa de mostenitori, in ordinea prevazuta de lege. Un mostenitor de clasa a doua nu poate primi mostenire, decat in cazul in care nu mai exista mostenitori de clasa intai sau acestia nu doresc parte din mostenire. Daca exista un sot suprevietuitor atunci acesta va imparti mostenirea cu celelalte clase de mostenitori dupa cum urmeaza:
- Sotul supravietuitor primeste un sfert din mostenire daca aceasta este impartita cu clasa de descendenti, copiii.
- Daca mostenirea se imparte cu ascendentii privilegiati, parintii sau cu colateralii privilegiati, frati, surori, copii ai acestora, sotul supravietuitor primeste o treime din mostenire.
- Sotul supravietuitor primeste jumatate din mostenire in cazul in care imparte bunurile defunctului cu ascendentii privilegiati sau doar cu colateralii privilegiati.
- In cazul in care mostenirea se imparte numai cu ascendentii ordinari, bunici sau numai cu colateralii ordinari, rude pana la gradul al patrulea, sotului suprevietuitor ii revin trei sferturi de mostenire.
Acte necesare pentru succesiune
Se vor depune urmatoarele acte la Biroul de Stare Civila din localitatea in care a decedat persoana in cauza:
- Cerere tip;
- Certificat de deces (in original) al persoanei in cauza;
- Certificat de atestare fiscala (in original), pe numele persoanei care a incetat din viata, care se obtine de la Directia de Taxe si Impozite Locale;
- Certificat de atestare fiscala (in original), pe numele persoanei care a incetat din viata, care se obtine de la ANAF;
- Certificat de nastere si casatorie pentru sotul supravietuitor, daca este cazul;
- Certificat de nastere si de casatorie, acte de identitate pentru mostenitori;
- Acte de proprietate pentru bunurile lasate mostenire;
- Testament, daca este cazul.