Pensia alimentara este acea suma de bani lunara, asigurata de catre unul dintre parinti, in urma divortului, pentru asigurarea celor necesare cresterii si educatiei copilului minor. Parintele care a pierdut custodia copilului sau alti membrii ai familiei, in cazuri speciale, se obliga sa asigure cele necesare traiului, inclusiv cheltuieli legate de educatie, formare profesionala.
Cuantumul pensiei alimentare se poate stabili de comun acord, pe cale amiabila intre cei doi parinti, insa in cazul in care cei doi nu pot ajunge la un numitor comun, instanta de judecata competenta este cea care stabileste suma de bani, in functie de cateva aspecte, despre care vom discuta mai tarziu. In conditiile in care unul dintre parinti este decazut din drepturi, acesta are obligatia de a participa la intretinerea copilului.
“Pensia de intretinere se plateste in rate periodice, la termenele convenite de parti sau, in lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotarare judecatoreasca”, art. 533 din Codul Civil. Daca ne referim la cazul clasic, in care doi soti cu un copil minor, divorteaza, unul dintre acestia primeste custodia copilului, iar celalalt este obligat prin lege sa plateasca pensia alimentara.
In caz de mostenitori, atunci descendentul este cel obligat sa plateasca pensia alimentare inaintea ascendentului. Daca este sa vorbim de membrii ai familiei, atunci fratii si surorile urmeaza parintii, inaintea bunicilor. In acest caz, daca pensia alimentara este platita simultan de mai multe persoane, atunci fiecare contribuie in acord cu resursele financiare.
Totodata, instanta de judecata poate sa dispuna plata pensiei alimentara, anticipat, care sa acopere o perioada mai lunga de timp sau chiar intreaga perioada de intretinere, insa aceste cazuri sunt speciale si destul de rare.
In functie de situatia data, se poate stabili fie o suma fixa de platit pentru pensia alimentara, fie un procent din venitul lunar constant al persoanei care este obligata sa plateasca pensia de intretinere. Se va tine cont ca pensia alimentara sa poate sa fie platita de persoana in cauza, cuantumul fiind adaptat in functie de posibilitatile financiare ale fiecarei persoane.
Parintele in custodia caruia se afla copilui nu poate sa ceara, in mod nejusticat, sume exorbitante de bani, luandu-se in calcul pe langa posibilitatile reale de plata ale celuilalt parinte, care sunt costurile estimative pentru asigurarea unui nivel de trai decent si acces la educatie in cazul copilului minor. Pensia alimentara poate sa fie echitata in avans sau in rate, iar in cazul in care nu este platita la timp, suma de bani datorata impreuna cu eventuale penalitati, sunt oprite din salariul persoanei in cauza, prin ordin judecatoresc.
Se va stabili cuantumul pensiei alimentare in functie de numarul de copii minori, dupa cum urmeaza:
Suma de bani alocata pensiei alimentare nu trebuie sa fie mai mare de jumatate din venitul lunar al persoanei in cauza. Pensia alimentara sa plateste pana cand copilul minor implineste varsta de 18 ani. Se continua cu plata pensiei alimentare, pana la varsta de 25 de ani, daca isi continua studiile in invatamantul superior.
“Daca, din orice motiv, se dovedeste ca intretinerea prestata, de bunavoie sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti, nu era datorata, cel care a executat obligatia poate sa ceara restituirea de la cel care a primit-o sau de la cel care avea, in realitate, obligatia sa o presteze, in acest din urma caz, pe temeiul imbogatirii fara justa cauza”, art. 543 din Codul Civil.