Etapele si cheltuielile aferente procedurii de executare silita

Miercuri, 15 Iulie 2020, 09:20
Loredana M.
Etapele si cheltuielile aferente procedurii de executare silita

Prin procedura de executare silita se poate recupera orice datorie, prin intermediul executorului judecatoresc, de la persoane care refuza sa achite creantele sau care se afla in incapacitate de a face plata. 

Creditorul, care urmareste recuperarea de creante are dreptul, dupa o anumita perioada, de a inainta cererea de executare silita, catre debitor, cel care datoreaza diferite tipuri de sume de bani sau bunuri. Datoria poate sa fie de natura fiscala sau nefiscala, si incercarea de recuperare implica o serie de etape, ultima dintre acestea fiind, executarea silita. 


Prealabil procedurii de executare silita

In cazul in care creditorul are de recuperat creante de la debitor, trebuie sa urmeze mai intai niste etape de notificare si comunicare, pentru ca ultimul pas sa fie executarea silita. Mai intai se va incerca un dialog cu debitorul, prin notificarea acestuia prin telefon, e-mail, fax si alte mijloacele de comunicare. 

In cazul in care acesta raspunde creditorului, acestia pot sa stabileasca o data de intalnire, unde vor intocmi un document, unde debitorul semneaza ca a luat la cunostinta termenul limita, in care se obliga sa inapoieze datoriile. In acest caz totul se termina pe cale amiabila.

Insa, in cazul in care debitorul refuza sau nu este de gasit pentru a purta un dialog cu creditorul, acesta are dreptul de a initia o cerere catre instantele competente, pentru a incepe recuperarea de creante, prin ordin judecatoresc. 


Bunuri si venituri executate silit

In categoria de bunuri care pot fi executate silit pot fi incluse case, apartamente, alte proprietati imobiliare, masini, alte vehicule, terenuri. Se va lua in considerare dispozitia legala conform careia executarea silita nu va depasi 150% din valoarea totala a creantelor si cheltuielilor de executare. 

Dupa cum am vazut, pe langa diferite tipuri de bunuri, exista si venituri care pot fi executate silit, cum ar fi salariul lunar, alte venituri lunare, asigurari sociale si alte tipuri de sume de bani care se constituie in mod constant. Se va executa jumatate din valoarea ajutoarelor de somaj, ajutoarelor de handicap si alte tipuri de venituri din aceste categorii speciale. 


Bunuri si venituri care nu pot fi executate silit

Bunuri de uz zilnic;

Bunuri pentru asigurarea traiului zilnic;

Bunuri care nu pot fi pretinse de la debitor, cum ar fi cele legate de ingrijirea dizabilitatilor;

Combustibilul pe timp de 3 luni, in sezonul rece;

Bunuri personale;

Venituri care nu pot fie executate silit pentru ca este interzis prin lege. 


Etape procedura de executare silita

Creditorul este cel care depune cererea de recuperare de creante la executorul judecatoresc. Daca este acceptata este emis un aviz si apoi, titlul executoriu. Urmatorul pas este deschiderea dosarului de executare silita. In acest sens, debitorul va fi notificat in ceea ce priveste intentia de executare silita. Se vor trece in intentie metoda de calcul a creantelor si cheltuielile de executare ce trebuie sa fie suportate de catre debitor. In cazul in care debitorul accepta si achita datoria, impreuna cu celelalte cheltuieli, atunci se incheie procedura de executare silita. In caz contrat se incepe urmarirea patrimoniului debitorului. 


Cheltuieli executare silita

Vom aduce in atentie onorariile pe care le primesc executorii judecatoresti, in functie de valoarea toata a recuperarii:

Creantele situate peste suma de 100.000 lei pot aduce executorului un onorariu de pana la maxim 6.300 lei + 1% din suma totala.

Creantele care nu depasesc 50.000 lei pot aduce executorului un onorariu de pana la 10% din valoarea totala a creantei.


Apeleaza la un avocat online pentru lamurirea aspectelor legate de executarea silita si pentru primirea celor mai bune indrumari legale.