Afla care sunt formele legale ale testamentului

Joi, 9 Iulie 2020, 16:13
Loredana M.
Afla care sunt formele legale ale testamentului

Prin testament intelegem, un act unilateral cu caracter personal si irevocabil, prin care testatorul dipsune pentru timpul in care nu va mai fi in viata. Testamentul cuprinde informatii cu privire la patrimoniul succesoral si bunuri, partaj, dezmosteniri, executori testamentari, sarcini care le revin legatarilor si mostenitorilor legali. 

Testamentul este validat prin discernamantul si consimtamantul testatorului, la momentul in care s-a elaborat documentul. “Daca testamentul a disparut printr-un caz fortuit sau de forta majora ori prin fapta unui tert, fie dupa moartea testatorului, fie in timpul vietii sale, insa fara ca acesta sa ii fi cunoscut disparitia, valabilitatea formei si cuprinsul testamentului vor putea fi dovedite prin orice mijloc de proba”, art. 1.037 Codul Civil. 

In cele ce urmeaza ne vom referi la formele testamentului si cum este fiecare reglementata prin lege. 


Formele testamentului

Ne vom referi in continuare la testamentele olograf, autentic si privilegiat. Vom vedea cum se deosebesc si care este mai potrivit in functie de situatiile date. 


Testament olograf

Testamentul olograf trebuie scris de mana, datat si semnat de catre testatator. Pentru a putea fi validat testamentul olograf se prezinta in fata unui notar public, inainte de a se ajunge la executarea actului. In momentul in care se ajunge in cadrul succesiunii, notarul este cel care deschide si valideaza testamentul olograf si il depune in dosarul succesoral. Constatarea se va realiza prin proces-verbal. 

Daca exista persoane interesat direct de obtinerea unui exemplar din respectivul testament olograf, atunci se va dispune acest lucru, contra plata, sub forma unei copii legalizata. Dupa ce succesiunea are loc, testamentul olograf in original se va preda legatarilor sau persoanei care este desemnata prin hotarare judecatoreasca.


Testamentul autentic

Testamentul se considera a fi autentic, in conditiile in care a fost in prealabil autentificat de catre un notar public sau alta autoritate publica. In timpul aceste proceduri de autentificare, testatorul poate fi insotit de catre cel putin doi martori. 

In cazul testamentului autentic, notarul este cel care scrie actul la dictarea testatorului. Dupa ce este scris in intregime, este citit in fata testatorului pentru a se face ultimele modificari. Este momentul in care testatorul isi da acordul si isi exprima vointa in ceea ce priveste testamentul. Se semneaza actul de catre testator si se autentifica de catre notar. 


Testamentul privilegiat

Testamentul privilegiat este acel tip de testament special care se realizeaza in conditii specifice si deosebite, in conditii legale, astfel:

  • In situatii de urgenta, epidemii, dezastre naturale, razboaie, alte tipuri de catastrofe;
  • Daca este nevoie testamentul se poate realiza in fata comandantului de vas pe care se afla testatorul;
  • Daca vorbim de testatori incadrati militar, atunci vor putea sa-si intocmeasca testamentele in fata comandantului unitatii militare;
  • In conditiile in care notarul public nu poate ajunge sa ia contact cu testatorul internat intr-o insitutie sanitara, testamentul poate sa fie incheiat in fata directorului, medicului sef al institutiei sau medicului sef de serviciu.

In fiecare dintre aceste situatii speciale, este nevoie ca testatorul sa fie insotit de catre doi martori, pentru ca testamentul sa poata sa fie validat din punct de vedere legal. 


Un avocat online va poate ajuta sa lamuriri orice problema legate de intocmirea si validarea testamentului.