Persoanele fizice sau persoanele juridice care detin in proprietate vehicule inmatriculate sau inregistrate in Romania sunt obligate prin lege sa incheie un contract de asigurare obligatorie de raspundere civila autor pentru prejudicii produse de accidente de vehicule. Contractul RCA si alte dispozitii legale sunt reglementate prin Legea nr. 132/2017.
Contractul RCA se poate incheia pe o perioada cuprinsa intre 1 luna si 12 luni, in functie de necesitatile asiguratului. Nu sunt obligati prin lege sa incheie un contract RCA, persoanele fizice sau persoanele juridice care detin in proprietate vehicule utilizate in curse, in diferite antrenamente si raliuri legale. Contractul RCA este important pentru ca asiguratorul se obliga sa plateasca despagubirile in urma producerii unei situatii de risc, catre terta parte care a fost prejudiciata, in schimbul unei prime de asigurare platita de catre asigurat.
Indiferent de natura contractului si pentru ce tip de vehicul este incheiat, un contract RCA va contine urmatoarele aspecte esentiale:
Numarul si data la care a fost incheiat contractul;
Date de identificare ale partilor contractante;
Perioada de valabilitate a contractului;
Limita maxima de raspundere a asiguratorului RCA;
Cuantumul primei de asigurare;
Numarul de rate;
Scadenta ratelor;
Detalii despre intermediar;
Clasa bonus/malus;
Numarul de inmatriculare, numarul de inregistrare a vehiculului;
Statele in care care contractul de inchiere este valid.
“Asiguratorii RCA solicita informatiile necesare pentru evaluarea riscului, conform propriilor criterii stabilite in tariful de prima si verifica corectitudinea informatiilor privind datele de identificare si tehnice ale vehiculului, datele proprietarului/utilizatorului acestuia”, art. 6, Legea nr. 132/2017.
In cazul prejudiciile materiale produse intr-un accident, indiferent de numarul de persoane prejudiciate, limita de despagubire nu va depasi suma de 1.220.000 euro, la schimbul valutar stabilit de Banca Nationala a Romaniei in momentul producerii accidentului;
In cazul in care vorbim de victime si decese, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire nu va depasi pragul de 6.070.000 euro, la schimbul valutar stabilit de Banca Nationala a Romaniei in momentul producerii accidentului;
“Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului care a incheiat un contract RCA pe perioada suspendarii dreptului de circulatie al vehiculului conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizarii vehiculului, cu obligatia depunerii placutelor de inmatriculare/inregistrare la autoritatea care le-a eliberat”, art. 6, Legea nr. 132/2017.
Pe toata perioada suspendarii contractului RCA, asiguratul trebuie sa imobilizeze vehiculul intr-un spatiu privat. Daca nu se indeplineste aceasta obligatie, asiguratul risca sa fie sanctionat contraventional, cu retinerea placutelor de inmatriculare.
Contractul RCA poate sa inceteze in urmatoarele conditii:
Din momentul in care asiguratul anunta asiguartorul cu privire la transmiterea dreptului de proprietate asupra vehiculului;
Din momentul in care vehiculul este radiat din circulatie;
In momentul in care expira termenul de valabilitate al contractului RCA.
Totodata, “asiguratul are obligatia de a informa asiguratorul RCA despre incheierea altor contracte RCA cu alti asiguratori RCA si poate opta pentru mentinerea in vigoare a unui singur contract RCA. Dreptul de optiune se exercita o singura data pe perioada unui an calendaristic si poate opta pentru rezilierea contractelor cu data de intrare in vigoare ulterioara primului contract RCA incheiat”, art. 7, Legea nr. 132/2017.