Masuri legale pentru apararea drepturilor nepatrimoniale

Marţi, 28 Iulie 2020, 14:35
Loredana M.
Masuri legale pentru apararea drepturilor nepatrimoniale

Dreptul nepatrimonial este un tip de drept personal, legat de persoana omului, fara sa poata sa fie transmis sau cedat prin act juridic sau mostenire. Dreptul personal neptarimonial are caracter imprescriptibil, atunci cand se actioneaza in justitite pentru valorificarea acestuia. 

Printre drepturile personale nepatrimoniale se numara, dreptul la viata, la sanatate si integritate corporala, dreptul la nume, la onoare, etc. Prin recunoasterea drepturilor care apartin personalitatii umane se presupune, din punct de vedere legal, existenta unor masuri adecvate, prin care acestea pot sa fie protejate. 


Incalcarea drepturilor nepatrimoniale

In momentul in care se constata incalcarea drepturilor nepatrimoniale se poate actiona in instanta prin interzicerea savarasirii faptei, daca se considera de catre instanta, ca are caracter iminent. Se poate de asemenea sa se interzica incalcarea si se va interzice pentru perioada viitoare, in conditiile in care se afla in derulare. 

Persoanele carora le-au fost incalcate drepturile nepatrimoniale se pot adresa instantei pentru a dispune aplicarea de masuri legale asupra celui care a savarsit fapta, pentru a restabili dreptul incalcat. In acest caz, se poate vorbi de cererea de despagubiri, daca vatamarea s-a produs din culpa autorului faptei. 

„Instanta judecatoreasca poate sa dispuna in special:

a) interzicerea incalcarii sau incetarea ei provizorie;

b) luarea masurilor necesare pentru a asigura conservarea probelor”, art. 255 Codul Civil.


Apararea dreptului la nume

Persoana a carui nume este contestat poate sa se adreseze instantei pentru a i se recunoaste dreptul la nume. “De asemenea, cel care este lezat prin uzurparea, in tot sau in parte, a numelui sau poate sa ceara oricand instantei judecatoresti sa dispuna incetarea acestei atingeri nelegitime”, art. 254 Codul Civil. 

Se pot institui masuri provizorii de catre instanta de judecata, numai in cazul in care persoana a caror drepturi nepatrimoniale au fost incalcate, demonstreaza ca se afla sub actiunea unei fapte ilicite si iminente, care ii provoaca un prejudiciu. 

„In cazul prejudiciilor aduse prin mijloacele presei scrise sau audiovizuale, instanta judecatoreasca nu poate sa dispuna incetarea, cu titlu provizoriu, a actiunii prejudiciabile decat daca prejudiciile cauzate reclamantului sunt grave, daca actiunea nu este in mod evident justificata”, art. 255 Codul Civil. 


Decesul titularului dreptului nepatrimonial

In situatia in care persoana in postura de victima decedeaza, se poate continua sau porni, actiunea pentru restabilirea dreptului nepatrimonial care i-a fost incalcat. Aceasta actiune poate fi demarata de catre sotul suprevietuitor sau oricare dintre rudele de linie dreapta a persoanei decetate, inclusiv rude colaterale pana la gradul al patrulea. Aceiasi dispozitie se aplica in cazul in care se doreste integritatea memoriei persoanei decedate. 


Apararea drepturilor nepatrimoniale ale persoanei juridice

Conform Codului Civil, apararea drepturilor nepatrimoniale ale persoanei juridice se aseamana cu apararea drepturilor nepatrimoniale ale persoanelor fizice.