Masuri de protectie a martorilor in cadrul procesului penal

Marţi, 4 August 2020, 10:36
Loredana M.
Masuri de protectie a martorilor in cadrul procesului penal

In Codul de Procedura Penala regasim prezentarea masurilor si reglementarilor legale in ceea ce priveste protectia martorilor amenintati sau vulnerabili. Astfel ca, daca se constata ca ar exista posibilitatea, in urma faptelor si naturii situatiei judecate, ca viata, integritatea corporala, libertatea, bunurile sau activitatea profesionala a martorului sa fie puse in pericol, pe fondul furnizarii de informatii esentiale organelor judiciare, i se poate acorda statutul de martor amenintat si se iau o serie de masuri in acest sens. 


Masuri de protectie a martorilor in decursul urmaririi penale

Daca martorul intra sub pozitia de martor amenintat, atunci procurorul este cel care poate dispune una sau mai multe dintre masurile urmatoare:

  • Se asigura paza locuintei martorului sau dupa caz, se poate asigura o locuinta provizorie;
  • Se asigura paza si protectia pentru martor si/sau membrii familiei acestuia, la fiecare deplasare;
  • Martorul poate semna declaratiile cu un pseudonim, pentru a-i fi protejata identitatea;
  • Audierea se poate face prin diferite mijloace media de comunicare, cu voca si imaginea martorului distorsionate, fara sa fie nevoie de prezenta fizica a acestuia.


Se ia in considerarea gravitatea situatiei si modul in care viata si integritatea martorului pot fi puse in pericol, in vederea alegerii celor mai potrivite masuri de siguranta si protectie. Procurorul este cel care decide care masuri sunt potrivite pentru siguranta martorului. 

“In cazul aplicarii masurilor de protectie prevazute la alin. (1) lit. c) si d), declaratia martorului nu va cuprinde adresa reala sau datele sale de identitate, acestea fiind consemnate intr-un registru special la care vor avea acces doar organul de urmarire penala, judecatorul de drepturi si libertati, judecatorul de camera preliminara sau instanta, in conditii de confidentialitate”, art. 126 Codul de Procedura Penala. 

Se vor face verificari periodice pentru a se asigura ca masurile de protectie adoptate sunt mentinute si au efectul dorit. In cazul in care se constata ca nu mai este nevoie de masurile instituite, se va trece la incetarea acestora. Dupa caz, masurile de protectie a martorilor se pot modifica, in functie de modul in care se deruleaza urmarirea penala. 


Masuri de protectie a martorilor in decursul judecatii

In timpul judecatii se pot dispune una sau mai multe dintre masurile de protectie a martorilor prezentate mai jos:

  • Se asigura paza locuintei martorului sau dupa caz, se poate asigura o locuinta provizorie;
  • Se asigura paza si protectia pentru martor si/sau membrii familiei acestuia, la fiecare deplasare;
  • Nu se va publica sedinta de judecata, atata timp cat este in audiere martorul;
  • Ascultarea in judecata se poate face prin diferite mijloace media de comunicare, cu voca si imaginea martorului distorsionate, fara sa fie nevoie de prezenta fizica a acestuia;
  • Martorul poate depune marturie sub un pseudonim, pentru a-i fi protejata identitatea.


Continut propunere formulata de procuror pentru protectia martorului in timpul judecatii:

Datele de identificare ale martorului;

Motivul pentru care se doreste instituirea masurilor de protectie.

“Incheierea prin care se dispune masura de protectie se pastreaza in conditii de confidentialitate. Daca protectia martorului este necesara si dupa ramanerea definitiva a hotararii, sunt aplicabile dispozitiile legii speciale”, art. 128 Codul de Procedura Civila