Masuri si dispozitii legale privind arestarea preventiva

Luni, 3 August 2020, 15:11
Loredana M.
Masuri si dispozitii legale privind arestarea preventiva

Arestarea preventiva este o masura de privare de libertate, din cadrul procesului penal, in conditiile existentei probelor, care sustin ca inculpatul a savarsit o fapta sanctionata penal, iar privarea de libertate este in interesul urmaririi penale. 

Arestarea preventiva este dispus de catre judecator si se executa in penitenciare, pe o durata de cel mult 30 de zile, cu posibilitate de prelungire, fara sa se depaseasca 180 de zile. Masurile si modul in care se aplica arestul preventiv sunt reglementate de Codul de Procedura Penala.


Conditii indeplinite in vederea dispunerii arestarii preventive:

 • Inculpatul nu poate fi gasit in vederea urmaririi penale. A fugit, s-a ascuns sau a facut pregatiri in acest sens;
 • Inculpatul doreste distrugerea mijloacelor si materialelor de proba care il incrimineaza si astfel recurge la influentarea altor participanti la fapta penala savarsita, pentru a duce la bun sfarsit, planul de distrugere al probelor;
 • Inculpatul incearca prin diferite mijloace sa comunice cu persoana vatamata si sa ajunga o intelegere cu aceasta, intr-un mod ilegal;
 • Inculpatul urmareste, are intentia de a savarsi o alta infractiune, dupa ce a fost instituita actiunea de urmarire penala si de judecata a faptei savarsite de acesta;
 • Inculpatul a savarsit fapte care au atentat la viata unei/unor persoane sau care a dus la vatamare corporala/moarte;
 • Inculpatul a savarsit infractiuni contra securitatii nationale;
 • Inculpatul a savarsit infractiuni cu trafic de stupefiant, trafic de arme, trafic de persoane sau acte de terorism;
 • Inculpatul a savarsit infractiuni precum spalare de bani, falsificare de bani, evaziune fiscala, ultraj judiciar, coruptie;
 • Inculpatul a savarsit infractiuni precum viol, lipsire de libertate, santaj. 

Solutionare propunere de arestare preventiva

Judecatorul este cel care stabileste termenul la care se va solutiona propunerea de arestare preventiva. Se va stabili un termen in asa fel incat acesta sa nu depaseasca durata retinerii, pentru inculaptii care se afla in stare de retinere. Inculpatii aflat in stare de libertate, vor primi citatie cu privire la toate detaliile legate de termenul de solutionare a propunerii de arestare preventiva.

Este obligatoriu ca inculpatul sa fie de fata, exceptie facand cazurile de forta majora, legate de starea de sanatate sau alte situatii delicate, justificate legal. Indiferent ca este in stare de liberate sau in stare de retinere, inculpatul se va prezenta in fata judecatorului alaturi de un avocat, ales de el sau oferit din oficiu. De asemenea, este obligatorie participarea procurorului care se ocupa de caz. 


Admitarea sau respingerea propunerii de arestare preventiva

Daca se constata de catre judecatorul de drepturi si libertati ca s-au intrunit toate conditiile legale pentru arestarea preventiva, atunci va dispune aceasta masura sa fie aplicata, ca urmator pas, in procesul de urmarire penala si judecata, a inculpatului. 

In cel mult 30 de zile se va dispune arestarea preventiva a inculpatului, fara sa se ia in calcul durata pe care a fost retinut inculpatul, daca este cazul. Inculpatului i se vor comunica motivele pentru ca s-a dispus arestarea preventiva si ce implica aceasta procedura. 

In caz contrar, daca nu se intrunesc toate dispozitiile legale in vederea procedurii de arestare preventiva, judecatorul de drepturi si libertati, va respinge propunerea de arestare preventiva, pe baza unei incheieri motivate si punerea in libertata a inculaptului care se afla in stare de retinere. 


Luarea la cunostinta a arestarii preventive

Dupa momentul in care s-a dispus arestarea preventiva, se va trece la urmatorul pas, cel de incunostintare de catre judecator a unuia dintre membrii familiei sau o alta persoana desemnata direct de catre inculpat. Acest lucru se va realiza prin redactarea unui proces-verbal.

In situatia in care inculpatul are in grija un minor, este un tutore, are o varsta inaintata sau sufera de o boala grava, atunci i se va dispune protectie in conditiile punerii in aplicare a masurii de arestare preventiva. 


Dupa ce inculpatul este transportat si introdus in locul in care va efectua detentia preventiva, poate solicita anuntarea persoanelor apropiate, desemnate de acesta. „Administratia locului de detinere are obligatia de a aduce la cunostinta inculpatului arestat preventiv dispozitiile alin. (2) si (3), precum si de a consemna intr-un proces-verbal modul in care s-a realizat incunostintarea”, art. 228 Codul de Procedura Civila. 


Mandatul de arestare preventiva

Dupa dispunerea arestarii preventive, judecatorul de drepturi si libertati va emite mandatul de arestare preventiva. In mandatul de arestare preventiva se vor spcifica urmatoarele aspecte:

 • Instanta care a dispus arestarea preventiva;
 • Data la care a fost emis mandatul de arestare preventiva;
 • Date de identificare ale judecatorului de drepturi si libertati care a emis mandatul de arestare preventiva;
 • Date de identificare ale inculpatului;
 • Durata arestarii preventive si data la care aceasta masura inceteaza;
 • Descrierea faptei pentru care inculpatul este arestat preventiv. Se vor mentiune detalii precum data, locul la care s-a savarsit fapta, incadrarea juridica, tipul de infractiunei si sanctiune este prevazuta in legea in vigoare;
 • Temeiul care a stat la baza dispunerii arestarii preventive;
 • Ordin pentru arestarea inculpatului;
 • Detalii despre locul unde se va desfasura arestarea preventiva;
 • Semnatura judecatorului de drepturi si libertati;
 • Semnatura inculpatului.

„Cand mandatul de arestare a fost emis dupa ascultarea inculpatului, judecatorul care a emis mandatul inmaneaza un exemplar al mandatului persoanei arestate si organului de politie”, art. 230 Codul de Procedura Civila.

Se va instiinta printr-un proces-verbal si persoana vatamata, cu privire la arestarea preventiva a inculpatului, daca aceasta a cerut expres acest lucru. 


Alte dispozitii legale privind arestarea preventiva

Daca vorbim de cazul in care inculpatul nu poate fi gasit pentru a fi dus la locul arestarii preventive, atunci se va incheia un proces-verbal de catre organul de politie insarcinat cu executarea mandatului de arestare, in vederea instiintarii judecatorului de drepturi si libertati care a dispus masura arestarii preventive. 

Arestarea preventiva nu poate sa depaseasca limita de 30 de zile, in timpul urmaririi penale, avand insa, posibilitate de prelungire, cu 30 de zile, dar fara sa se depaseasca 180 de zile. „Cand o cauza este trecuta pentru continuarea urmaririi penale de la un organ de urmarire la altul, arestarea preventiva dispusa sau prelungita anterior ramane valabila. Durata arestarii preventive se calculeaza potrivit dispozitiilor alin. (1) si (2)”, art. 233 Codul de Procedura Civila. 

Arestarea preventiva mai poate sa fie dispusa de catre judecatorul de camera preliminara sau de catre instanta de judecata, in timpul derularii judecatii. Se mai poate dispune la propunerea justifcata a procurorului sau din oficiu. Termenul este acelasi, 30 de zile de arest preventiv, cu posibilitate de prelungire, unde este cazul.