Prin intermediul partajului cei doi soti pot sa recurga la impartirea bunurilor comune, pe care le-au dobandit in timpul casatoriei. Procedura de partaj nu este dependenta de procedura de divort, existand cazuri in care partajul are loc la distanta fata de momentul in care s-a pronuntat divortul.
Conform Codului Civil este posibil ca partajul sa poata avea loc in timpul casatoriei, daca situatia o cere in mod expres si este permisa prin lege. Actiunea de partaj poate fi demarata oricand, in afara de situatiile in care partajul a fost suspendat prin diferite tipuri de acte juridice sau hotarare judecatoreasca. In ceea ce priveste modalitatea de realizare, partajul poate fi facut fie prin comun acord, fie prin hotarare judecatoreasca.
Partajul la divort poate avea loc numai in cazul in care sotii s-au casatori in regimul comunitatii legale de bunuri. Partajul nu mai este necesar in conditiile in care inainte de casatorie s-a incheiat un contract prenunptial. Acesta presupune ca bunurile dobandite de catre fiecare sot in parte, in timpul casatoriei, sunt bunuri personale, persoanele avand drepturi de proprietate asupra lor.
Aducem in atentie acele categorii de bunuri, dobandite in timpul casatorie, dar care nu sunt incluse in partaj, dupa cum urmeaza:
Bunuri de uz personal;
Bunuri care sunt utilizate in vederea exercitarii profesiei unuia dintre soti;
Bunurile dobandite prin mostenire legale sau prin donatie. Sotul care a dobandit aceste bunuri, poate dispune ca respectivele bunuri sa fie trecute la comun si astfel intra la partaj;
Drepturi patrimoniale de proprietate intelectuala asupra creatiilor unuia dintre soti;
Manuscrise stiintifice sau literare;
Schite si proiecte artistice;
Bunuri dobandite cu titlul de premiu sau recompensa;
Proiecte de inventii;
Indemnizatiile de asigurare, despagubiri pentru prejudiciu material sau moral;
Sume de bani sau valori care inlocuiesc un bun proprietate personala;
Fructele bunurilor proprii.
In ceea ce priveste clasificarea partajului, putem vorbi de partaj voluntar si partaj judiciar.
Partajul voluntar este cel mai rapid si simplu de realizat, pentru ca presupune ca cei doi soti sa fie de comun acord asupra modului in care urmeaza sa-si imparta bunurile. Partajul voluntar poate sa fie facut in fata unui notar public si implica costuri mult mai reduse, fata de partajul judiciar.
Partajul judiciar este singura solutia atunci cand cei doi soti nu ajung la un numitor comun in ceea ce priveste impartirea bunurilor si este nevoie de decizia unei instante judecatoresti. In acest caz, partajul poate sa se deruleze pe perioade mai lungi de timp, in functie de tipul si numarul de bunuri, pretentiile fiecarui sot si alte probleme care pot sa apara pe parcurs. Costurile implicite sunt mult mai mari si este nevoie de aducerea de probe si dovezi pentru luarea unei decizii judecatoresti.
Ca regula generala, partajul judiciar se realizeaz ain natura, iar daca acest lucru nu este posibil, bunurile se acorda unuia intre soti, iar celalalt primeste o sulta. O alta metoda des intalnita este cea a vanzarii respectivelor bunuri care nu pot fi impartite, la o licitatie. Suma obtinuta in urma licitatiei urmeaza sa fie impartita in mod egal intre cei doi soti.
„Fiecare coproprietar devine proprietarul exclusiv al bunurilor sau, dupa caz, al sumelor de bani ce i-au fost atribuite numai cu incepere de la data stabilita in actul de partaj, dar nu mai devreme de data incheierii actului, in cazul impartelii voluntare, sau, dupa caz, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti,”art. 680, Codul Civil.
Apelati la ajutorul unui avocat pentru intelegerea mai buna a modului in care se realizeaza partajul si pentru lamurirea oricaror chestiuni complexe.