Moduri legale in vederea incetarii si desfacerii casatoriei

Joi, 30 Iulie 2020, 14:53
Loredana M.
Moduri legale in vederea incetarii si desfacerii casatoriei

Astazi am ales sa vorbim despre modurile prin care se poate pune capat unei casatorii, din punct de vedere legal. Exista doua metode principale, incetarea si desfacerea casatoriei.

Mai exact, prin desfacerea casatoriei ne referim la divort, realizat pe cale amiabila atunci cand cei doi soti sunt de acord asupra tuturor conditiilor care trebuie indeplinite sau poate fi realizat numai din dorinta unui sot si se actioneaza in acest sens, in instanta. Pe de alta parte, incetarea casatoriei inseamna ca relatia de casatorie ia sfarsit in mod firesc, in urma decesului unuia sau ambilor soti. 


Desfacerea casatoriei pe cale amiabila

In acest caz vorbim de un divort in care ambele parti implicate sunt de acord asupra tuturor conditiilor si prevederilor si nu au copii minori, nascuti in casatorie, in afara casatoriei sau adoptati. Astfel ca, un notar public sau ofiterul de stare civila poate sa dispuna desfacerea casatoriei, in prezenta celor doi soti, prin eliberarea unui certificat de divort.

In orice caz, se poate ca aceasta metoda simplificata de desfacere a casatoriei sa fie posibila, daca cei doi soti au copii minori si s-au inteles asupra anumitor chestiuni precum:

Ce nume de familie va purta copilul dupa divort. Posibilitatile sunt numele tatalui, numele mamei sau o combinatie a celor doua nume;

Modul in care se va exercita autoritatea parinteasca de catre ambii parinti;

Modul in care copii vor pastra legatura cu ambii parinti in aceiasi masura;

Stabilirea cheltuielilor de intretinere, crestere, educatie si invatatura, precum si plata acestora de catre fiecare dintre cei doi parinti. 


Desfacerea casatoriei din culpa

Divortul din culpa are loc atunci cand casatorie nu mai poate continua din varii motive ce lezeaza si vatameaza integritatea morala si/sau fizica a unui dintre soti. Se apeleaza la instanta atunci cand nu se poate ajunge la un numitor comun si este nevoie de o decizie obiectiva. In acest caz poate sa fie inclus partajul de bunuri dobandite in timpul casatoriei, stabilea custodiei copiilor minori si alte aspecte legate de motivele care aud dus la desfacerea casatoriei. 

“Daca sotii nu se invoiesc asupra cererilor accesorii, instanta va administra probele prevazute de lege pentru solutionarea acestora si, la cererea partilor, va pronunta o hotarare cu privire la divort, potrivit alin. (1), solutionand totodata si cererile privind exercitarea autoritatii parintesti, contributia parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor si numele sotilor dupa divort”, art. 930 Codul de Procedura Civila.

De asemenea, se poate ca divortul sa fie cerut de catre unul dintre soti, daca s-a produs o separare intre cei doi de mai bine de 2 ani, cum sunt cazurile dese, ale sotilor care se despart, din cauza distantelor mari, atunci cand pleaca la lucru in strainatate. Conform Codului Civil mai exista situatia speciala, in care unul dintre soti doreste sa obtina divort, in favoarea celuilalt sot, din cauza unei boli incurabile sau de alta natura, care impiedica derularea firesca a casatoriei. 


In cazul in care cei doi soti ajung sa se judece in instanta, pentru a obtine divortul, au dreptul ca fiecare sa fie reprezentat de cate un avocat. Va recomandam sa apelati la ajutorul unui avocat specializat in dreptul familiei. Acesta va fi de fata in momentul negocierilor, va redacta toate documentele necesare si il va reprezenta pe client in fata instantei de judecata.