Pasi de urmat pentru infiintarea unei firme – cum te poate ajuta un avocat

Joi, 9 Iulie 2020, 14:47
Loredana M.
Pasi de urmat pentru infiintarea unei firme – cum te poate ajuta un avocat

In vederea infiintari unei firme este nevoie sa urmezi anumiti pasi si sa obtii o serie de acte si documente pentru a completa dosarul final. Legea societăţilor nr. 31/1990, cu modificări (Legea nr. 163/2018) este cea care reglementeaza actiunea de infiintare SRL. 

Toti pasii in vederea infiintarii firmei pot fi urmati de persoana fizica, insa este bine de stiut ca implica destul de mult timp si poate fi destul de complicat pentru cei cu un program deja aglomerat. 

Daca te numeri printre aceste persoane si ai nevoie de ajutor, pentru ca totul sa mearga mai rapid si intr-un mod eficient, poti apela cu incredere la serviciile unui avocat. Acesta te va ajuta, in schimbul unui onorariu, cu tot ceea ce implica infiintarea unei firme – realizarea dosarului constituirii, cu rezervare de denumire societate, redactare acte constitutive, contract si atestare documente. 

Mai jos vom prezenta pasii de urmat in infiintarea unei firme si cum se deruleaza intregul proces. 


Acte si documente

Inainte de a merge la Registrul Comertului, este nevoie de un dosar cu cateva acte obligatorii in vederea infiintarii SRL, dupa cum urmeaza:

  • Actul de rezervare al denumirii firmei;
  • Actul constitutiv;
  • Actul doveditor al sediului social;
  • Act care dovedeste acordul vecinilor, atunci cand sediul social este localizat intr-un apartament;
  • Decizia de asociat unic;
  • Actul doveditor al platii taxelor legale;
  • Cerere certificat constatator;
  • Anexa contor de cuvinte.


Rezervare denumire firma

In vederea verificarii denumirii pe care o doresti pentru firma si rezervarea acesteia, daca este libera, este nevoie de completarea unui formular online, in sectiunea Portal ONRC servicii online de pe site-ul Registrului Comertului. Va fi nevoie de inregistrarea unui cont si de semnatura electronica. Acelasi formular se poate descarca si printa, pentru a fi depus la Registrul Comertului din orasul sau localitatea in care se afla domiciliul solicitantului. Se vor completa trei denumiri diferite pentru firma, prima optiune fiind cea dorita.


Stabilirea sediului social

In continuare ne vom referi la tot ceea ce implica stabilirea sediului social. Acesta poate fi intr-o casa, un apartament sau orice alt spatiu pentru care se dovedeste ca indeplineste toate conditiile pentru a putea fi un loc de desfasurare a activitatii firmei cu pricina. Se va adauga la dosarul firmei, actul doveditor, contractul de proprietate sau de inchiriere al imobilului. 

Urmeaza ca imobilul sa fie trecut pe numele firmei care se infiinteaza, pentru acest lucru fiind nevoie de cerere de inregistrate a documentului, care trebuie depusa la Registrul Comertului. In cazul in care vorbim de un imobil, cum ar fi un apartament, este nevoie de un act in care vecinii si administratorul semneaza ca sunt de acord si ca au luat la cunostinta faptul ca, respectivul loc va fi un sediul social. 


Redactarea actului constitutiv

Prin realizarea actului constitutiv se dovedeste acordul dintre asociatii firmei, drepturile si obligatiile acestora in cadrul firmei. Vor fi incluse urmatoarele aspecte esentiale:

  • Datele de identificare si semnaturile asociatilor;
  • Numele firmei;
  • Sediul social;
  • Obiectul de activitate incadrat CAEN;
  • Contributia fiecarui asociat la capitalul social al firmei.


Capitalul social

Se va depune o suma minima in valoare de 200 de lei in scopul formarii de capital. Depunerea se va face la banca unde figureaza contul bancar al firmei. Pentru a putea depune suma de bani este nevoie sa prezinti actul constitutiv. Chitanta care se primeste dupa ce a fost realizata depunere, se ataseaza la dosarul firmei, alaturi de celelalte documente. 


Declaratia pe propria raspundere

In vederea realizarii declaratiei pe proprie raspundere, este nevoie serviciile unui notar public. Solicitantul sau reprezentantul legal se va prezenta in fata notarului cu actul de identitate si actul care dovedeste disponibilitatea firmei, din partea Registrului Comertului. Se va declara pe proprie raspundere ca s-au luat la cunostinta toate aspectele si conditiile legale si ca nu exista istoric cu antecedente penale. 


O data ce dosarul este complet, atunci este timpul sa fie depus la Registrul Comertului. Dupa ce se valideaza, vor putea fi emise certificatul de inregistrare si certificatul constatator. Urmatorul pas este inregistrarea fiscala la ANAF, in termen de o luna.