Prevederi legale in procedura de adoptie

Miercuri, 15 Iulie 2020, 11:58
Loredana M.
Prevederi legale in procedura de adoptie

Prin adoptie se asigura crearea unei legaturi de filiatie intre adoptator si adoptat si legaturi de rudenie intre adoptat si rudele adoptatorului. Cei care doresc sa adopte un copil in Romania, au de trecut o serie de etape legale, pentru a fi considerati apti si pregatiti pentru cresterea si educarea unui copil. 

Viitorii parinti trec printr-un proces de evaluare si o perioada de potrivire cu copilul, in care se analizeaza mediul in care copilul s-ar putea dezvolta si care sunt resursele disponibile, pentru asigurarea unui trai de viata decent. Procedura de adoptie este reglementata de Legea nr. 273/2004. 


Conditii morale si materiale

Exista un set de conditii morale si materiale care trebuie indeplinite de catre adoptatori si alti membrii ai familiei acestora:

Analizarea starii de sanatate fizica si mintala a adoptatorilor si membrilor apropiati familiei, in special cei care vor urma sa locuiasca in permanenta, alaturi de adoptat. 

Verificarea conditiilor de locuit si capacitatea adoptatorilor de a asigura un mediu sigur si propice dezvoltarii adoptatului;

Analizarea situatiei economice a adoptatorilor, prin raportare la veniturile lunare, dar si la modul in care se realizeaza cheltuielile lunare;

Justificarea adoptatorilor privind motivele pentru care doresc sa adopte.

Dupa aceste evaluari, daca se considera ca adoptatorii sunt apti si in perfecte conditii de a primi in familie un nou membru, atunci li se va elibera un atestat de adoptie, valabil pe o perioada de doi ani. 


Fara drept de adoptie

Din punct de vedere legal, putem vorbi despre categorii de persoane carora le este interzis sa adopte, precum:

Cei condamnati pentru pornografie infantila, infractiuni contra familie, trafic de persoane;

Cei care sunt decazuti din drepturi parintesti, din varii motive, justificate legal;

Cei care nu sunt casatoriti;

Cei care au in grija soti bolnavi psihic;

Cei care au fost respinsi de catre copilul pe care doreau sa-l adopte. Acesta trebuie sa aiba varste de 10 ani impliniti pentru a i se lua in considerare parerea. 


Perioada de potrivire

Dupa ce adoptatorii primesc atestatul de adoptie, urmatoarea etapa este perioada de potrivire, mai exact, stabilirea unei relatii intre acestia si adoptat. In acesta perioada se urmareste modul in care adoptatul se integreaza in familia adoptatorilor, intocmindu-se o serie de rapoarte, cu privire la diferite considerente. 

In cazul in care adoptatorii sunt considerati potriviti pentru a trece la etapa urmatoare, atunci pot avea in incredintare copilul, timp de 90 de zile. In aceasta perioada, copilul ar trebui sa se acomodeze deja cu noua posibila familie, sa dezvolte relatii de afectiune si sa se simta in siguranta. Pentru aceste 90 de zile se va intocmi un raport care va fi trimis instantei, singura in masura sa decida continuarea sau stoparea procedurii de adoptie. 


Finalizarea adoptiei

Daca totul decurge conform planului ideal, in care copilul se acomodeaza rapid in noua locuinta si adoptatorii indeplinesc toate conditiile pentru a putea adopta, urmatorul pas este trimiterea unei cereri de incuviintare catre instanta judecatoreasca. 

Dupa ce se dispune adoptia, adoptatorii raman sub monitorizare 2 ani, timp in care se va intocmi de catre autoritati un raport trimestrial. Finalizarea adoptiei are loc dupa trecere celor 2 ani si dupa ce se constata o buna integrare a adoptatului in familia adoptatorilor.