Prevenirea si combaterea violentei domestice

Luni, 3 August 2020, 10:35
Loredana M.
Prevenirea si combaterea violentei domestice

Prin intermediul Legii nr. 217/2003 se doreste ca familia sa fie protejata si sprijinita, pentru o dezvoltare armonioasa si echilibrata, care sa se bazeze pe afectiune, ajutor reciproc si prietenie intre membrii familiei. 

Din pacate, nu sunt putine cazurile in care violenta domestica face victime, in randul diferitelor segmente de populatie, ducand la dezechilibre majore in viata multor adulti si copii. Astfel ca, masurile luate pentru prevenirea si combaterea violentei domestice fac parte din politica integrata de ocrotire si sprijinire din partea statului, o oricarui tip de familie de cetateni romani. 


Principii pe care se bazeaza protectia si sprijinirea victimelor violentei domestice

  • Principiul legalitatii;
  • Principiul respectarii demnitatii umane;
  • Principiul celeritatii;
  • Principiul prevenirii faptelor de violenta domestica;
  • Principiul parteneriatului;
  • Principiul egalitatii de sanse;
  • Principiul protectiei vietii si sigurantei victimei;
  • Principiul respectarii drepturilor omului si a libertatilor fundamentale;
  • Principiul abordarii integrate.


Violenta domestica – notiuni generale

„Violenta domestica inseamna orice inactiune sau actiune intentionata de violenta fizica, sexuala, psihologica, economica, sociala, spirituala sau cibernetica, care se produce in mediul familial sau domestic ori intre soti sau fosti soti, precum si intre actuali sau fosti parteneri, indiferent daca agresorul locuieste sau a locuit impreuna cu victima”, art. 3 Legea nr. 217/2003.

Aceasta definitie a violentei domestice a fost modificata de curand, pentru a introduce conceptul de violenta domestica. Vedem cum din ce in ce mai multe agresiuni si acte violente pornesc din social media sau de pe internet, neexistand pana acum un cadrul legal clar, prin care sa se defineasca aceste fapte si sa fie pedepsite ca atare. 


Tipuri de violenta domestica

Conform prezentei legi, exista mai multe tipuri de violenta domestica:

Violenta verbala – Awceasta se manifesta prin injurii verbale, limbaj jignitor, insulte, amenintari, expresii denigratoare si care fac de rusine sau umilesc victima;

Violenta psihologica – Se manifesta prin comportamente de control personal, amenintare verbala care provoaca tensiune si dezechilibru psihic victimei. Poate fi vorba in acelasi timp, de gelozie, constrangeri, limitare a libertatii personale prin diferite comportamente, santaj, afisare ostentativa a armelor. De asemenea, in cazul violentei psihice sunt incluse apelurile telefonice sau comunicarea prin orice alt mijloc media, prin care se ameninta, se denigreaza, se induce o stare de teama si anxietate victimei. Urmarirea victimei, in locurile frecventate des de aceasta, acasa sau la locul de munca, sunt alte forme ale violentei psihice. 

Violenta fizica – Se manifesta prin vatamare corporala si alte acte de lovire, taiere, strangulare, intepare, tragere de par, muscare, imbrancire. In aceasta categorie legea include acte precum otravire, intoxicare, diferite tipuri de comportamente realizate in asa fel incat sa para accidente. Supunerea la eforturi fizice epuizante si obligarea victimei de a participa la activitati care ii pun viata sau sanatatea in pericol. 

Violenta sexuala – Se manifesta prin acte de agresiune sexuala, comportamente degradante, hartuire, intimidare, brutalitate, viol.

Violenta economica – Se manifesta prin privarea victimei de mijloace economice si interzicerea acesteia sa-si desfasoare activitatea profesionala, dar si interzicerea accesului la hrana, medicamente, lucruri de necesitate. De asemenea, putem vorbi de control abuziv asupra bunurilor detinute de victima, sustragerea fortata a bunurilor, interzicerea dreptului de a poseda. 

Violenta sociala – Se manifesta prin izolarea victimei de ceilalti membrii ai familiei, de prieteni, de comunitate, interzicerea parasirii locuintei, de a merge la locul de munca sau institutia de invatamant pe care o frecventeaza victima. Putem vorbi in acest caz de deposedare de acte de identificare a victimei si privarea accesului la comunicare si informatie, privind mediul inconjurator. 

Violenta spirituala – Se manifesta prin limitarea practicarii cultelor religioase, atitudini de ridiculizare privind credintele victimei, diminuarea necesitatilor moral-spirituale, interzicerea accesului la valori culturale, lingvistice, etnice, religioase. Sunt incluse atitudini denigratoare la adresa vorbii limbii materne sau impuneri de credinte si practici spirituale fara ca acestea sa fie acceptate de victima.

Violenta cibernetica – Se manifesta prin mesaje online de amenintare, denigrare, santaj. Hartuire online prin urmarire online, publicare fara acordul victimei a imaginilor si informatiilor cu continut grafic intim. Putem vorbi de utilizare abuziva a mijloacelor de comunicare media pentru a denigra, umili, ameninta, induce teama asupra victimei. 


Cine sunt considerati membrii de familie

In cadrul Legii nr. 217/2003 membrii de familie la care se face referire pot fi:

Ascendenti, descendenti, copii, soti, frati, surori;

Sot, sotie, fostul sot, fosta sotie, rude de gradul I ai sotului/sotiei din alte relatii sau ai fostului sot/fostei sotii;

Parteneri de viata, fosti parteneri de viata, care au locuit sau nu cu agresorul, ascendenti/descendenti ai partenerului/partenerei, frati, surori ai acestora;

Tutorele copilului sau alte persoane care exercita drepturile copilului;

Reprezentant legal care are in grija persoane cu boli psihice, handicap si alte tipuri de dizabilitati;


Drepturile victimei violentei domestice:

Victima violentei domestice are dreptul de a-i fi respectata personalitatea, demnitatea, integritatea fizica si morala, viata privata. Victima trebuie sa fie informata in legatura cu modurile prin care poate sa-si exercite drepturile legale, in cazuri de violenta domestica.

Persoana afectata de acte de violenta domestica are dreptul de a fi protejata prin masuri speciale, pentru a-i fi asigurata integritatea fizica, morala si psihica, cu acces la servici de specialitate in consiliere, reabilitare, reintegrare sociala, asistenta medicala, acolo unde este cazul. In aceste servicii de consultanta sunt incluse si asistenta, reprezentarea juridica in mod gratuit. 

„Autoritatile administratiei publice centrale si locale au obligatia sa ia masurile necesare pentru prevenirea violentei domestice, pentru preintampinarea unor situatii de incalcare repetata a drepturilor fundamentale ale victimelor violentei domestice”, art. 7 Legea nr. 217/2003.


Institutii implicate in prevenirea si combaterea violentei domestice:

  • Organe ale administratiei publice;
  • Organizatii non-guvernamentale;
  • Reprezentanti ai societatii civile;
  • Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati;
  • Ministerul Muncii si Protectiei Sociale;
  • Serviciul de probatiune.


Se va avea in vedere, in functie de atributiile principale ale fiecarui tip de autoritate prezentate in lista de mai sus, sa se instituie masuri prin care sa se monitorizeze cazurile de violenta domestica. Se doreste actualizarea constanta a evidentei cazurilor de violenta domestica, la nivel local si national, prin culegerea tuturor informatiilor necesare. Se vor sprijini politistii care constata cazuri de violenta domestica, care vor ajuta la identificarea partilor implicate si indrumarea catre institutii si organe competente. 


Va stam la dispozitie cu cei mai bine pregatiti avocati specializati in cazuri de violenta domestica. Verificati aici lista cu avocatii disponibili acum!