O casatorie se poate termina de comun acord, pe cale amiabila, in care cei doi soti isi impart bunurile dobandite in timpul casatoriei si convin asupra tuturor aspectelor care tin de educatia si intretinerea copiilor minori, acolo unde este cazul.
Exista insa si situatii in care divortul este inevitabil, din motive de sanatate sau despartiri prelungite, situatii in care desfacerea casatoriei este singura optiune care a mai ramas. Nu in cele din urma, vorbim despre divortul pe cale judecatoreasca, unde sotii se confrunta in stabilirea custodiei copiilor, in ceea ce priveste partajul si alte aspecte, asupra carora nu pot sa ajunga la un numitor comun.
Divort pe cale amiabila
Divortul pe cale amiabila se poate solutiona prin metode administrative, notariale sau judecatoresti. Cea mai simpla si rapida metoda de desfacere a casatoriei este cea efectuata in fata ofiterului de stare civila. In acest caz, cei doi soti au cazut de comun in acord in ceea ce priveste aspecte ce tin de pastrarea sau schimbarea numelui de familie al sotiei dupa divort, stabilirea locuintei, impartirea bunurilor. Divortul se poate realiza foarte simplu in fata ofiterului starii civile, dar numai in cazul sotilor care nu au copii minori.
In situatia in care exista copii minori, atunci cei doi soti se vor prezenta in fata unui notar care are sediul in circumscriptia judecatoriei in raza careia s-a incheiat casatoria, pentru divort. Aceasta procedura presupune depunerea la notar a unei cereri de divort, la care trebuie sa fie prezenti ambii soti. Acestia trebuie sa-si exprime consimtamantul cu privire la acordul convenit asupra partajului si custodiei copiilor minori. Astfel, sotii vor fi de acord cu privire la numele de familie pe care il va purta copilul minor dupa divort, modul in care se va exercita autoritatea parinteasca, unde va locui copilul dupa divort si plata cheluielilor comune in vederea intretinerii si educatiei copilului.
Pe langa cererea de divort, cei doi soti vor depune copiile si originalul dupa certificatul de casatorie si dupa certificatul de nastere al copiilor minori. Dupa ce dosarul este validat de catre notar, sotii au puse la dispozitie 30 de zile in care sa reflecteze asupra deciziei de divort. Dupa ce aceasta perioada trece, in cazul in care cei doi soti nu se mai prezinta in fata notarului, acesta respinge cererea de divort.
Divort din diferite motive
In ceea ce priveste divortul pe cale judecatoreasca, chiar daca se poate realiza pe cale amiabila, in cele mai multe cazuri avem un reclamant si un parat, in persoanele celor doi soti. Se poate ajunge in instanta atunci cand cei doi soti nu ajunge la o intelegere ce tine de partaj si/sau de custodia copiilor. In cazul in care instanta considerea ca este posibila si benefica o reconciliere, atunci acesta va fi primul pas spre care vor fi indreptati cei doi soti.
Se poate ajunge in fata judecatorului in situatia in care cuplul traieste in separare de mai bine de 2 ani, fie prin plecarea unui dintre soti in strainatatea, fie din diferite motive subiective. Daca cei doi soti snt de acord ca este timpul sa divorteze, atunci procesul va fi unul scurt si rapid solutionat.
O alta situatie in care se poate cere divortul in instanta este acea in care unul dintre soti sufera de o boala grava/incurabila si considera ca cel mai bine ar fi desfacerea casatoriei in avantajul celuilalt sot. Se vor aduce in instanta dovezi si rapoarte medicale cu privire la starea de sanatate a sotului bolnav si se vor interoga medicii care se ocupa de acesta. Instanta competenta va decide daca motivul adus de cel bolnav este indeajuns de puternic si solid pentru a se ajunge la desfacerea casatoriei.
Ca si in cazul procedurii de divort pe cale notariala, este nevoie de depunerea unei cereri de divort pentru chemarea in judecata, din partea unui sot catre celalalt sot. Se va mentiona numele si datele copiilor minori, daca este cazul, si cererea de divort se va depune la judecatoria in circumscriptia unde sa afla locuinta comuna a sotilor. Spre deosebire de prezenta obligatorie in fata notarului a celor doi soti, in cazul caii judecatoresti, unul sau ambii soti pot fi reprezentanti de avocati. Cererea de divort poate sa fie facuta de ambii soti sau doar de unul dintre acestia, cu motive aduse impotriva celuilalt, in care primul ocupa pozitia de reclamant, iar cel de-al doilea sot ocupa pozitia de parat.
“Daca sotii nu se invoiesc asupra cererilor accesorii, instanta va administra probele prevazute de lege pentru solutionarea acestora si, la cererea partilor, va pronunta o hotarare cu privire la divort, potrivit alin. (1), solutionand totodata si cererile privind exercitarea autoritatii parintesti, contributia parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor si numele sotilor dupa divort”, art. 930 Codul de Procedura Civila.
Unul dintre aspectele care diferentiaza cele doua cai la care se poate apela pentru desfacerea casatoriei, in cazul instantei judecatoresti, costurile pot fi mult mai ridicate. Vorbim de onorariul avocatilor si de achitarea unor anumite taxe de timbru, care variaza in functie de motivul pentru care se ajunge la divort.
200 lei atunci cand cererea de divort este depusa prin acordul ambilor soti;
100 lei atunci cand divortul este cerut de unul dintre soti din culpa celuilalt sot;
100 lei pentru cererea de divort a unui dintre soti pe motivul separarii de cel putin 2 ani;
50 lei atunci cand cererea de divort este depusa de sotul a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.
“Sotii se pot impaca in tot cursul judecatii, chiar daca nu au fost platite taxele de timbru. In acest caz, instanta va lua act de impacare si va dispune, prin hotarare definitiva, inchiderea dosarului, precum si restituirea taxelor de timbru, daca au fost achitate”, art. 924 Codul de Procedura Civila.
La ce avocat apelam in caz de divort
Dupa cum am vazut, daca divortul se realizeaza pe cale judecatoreasca, cei doi soti au dreptul de a fi reprezentati, fiecare in parte, de catre un avocat. Este indicat sa va indreptati atentia spre un avocat cu experienta in dreptul familiei. Acesta va avea pregatirea necesara pentru a va ajuta cu tot ceea tine de procedura divortului. Va actiona in vederea negocierii pentru stabilrea divortului prin acord, va redacta cererile si intampinarile, reprezentand clientul in fata instantei de judecata.
Va sfatui clientii cu privire la aspectele legale pentru care trebuie sa le ia in considerare pentru stabilirea pensiei de intretinere a copilului minor, a stabilirii domiciliului acestuia, precum si alegerile care trebuie luate de cei doi soti in vederea exercitarii autoritatii parintesti in comun sau exclusiv de catre unul dintre parinti. Avocatul este cel care va oferi consultanta in ceea ce priveste stabilirea legaturilor personale ale parintelui cu copilul minor.
Puteti apela cu incredere la un
avocat online pentru sfaturi, nelamuriri si aspecte ce tin de procedura divortului.