Afla tot ce trebuie sa stii despre stabilirea paternitatii din afara casatoriei

Vineri, 10 Iulie 2020, 12:13
Loredana M.
Afla tot ce trebuie sa stii despre stabilirea paternitatii din afara casatoriei

In ceea ce priveste actiunea in stabilirea paternitatii, aceasta poate fi atribuita copilului sau mostenitorilor acestuia, fiind o actiune imporiva tatalui din afara casatoriei, in conditiile in care tatal nu doreste sa recunoasca copilul. In aceasta situatie, paternitatea este dovedita si stabilita in instanta, prin hotarare judecatoreasca.

Pentru ca vorbim in cele mai multe cazuri de copii minori, actiunea in stabilirea paternitatii poate sa fie inaintata de catre mama copilului sau de catre reprezentantul legal al copilului. Indiferent de persoane care inainteaza actiunea in stabilirea paternitatii, aceasta poate sa fie continuata, daca este cazul, de catre mostenitorii copilului. 


Orice copil care a fost conceput si nascut in afara casatoriei are dreptul de a fi recunoscut de catre tatal sau. Daca respectivul copil s-a nascut in interiorul casatoriei, atunci se aplica prezumtia de paternitate. Sa vedem care sunt categoriile de copii din afara casatoriei pentru care se poate aplica actiunea in stabilirea paternitatii:

  • Copilul conceput care la nastere se afla in pozitia de copil in afara casatorie, poate fi recunoscut de catre tata;
  • Copilul nascut;
  • Copilul decedat poate fi recunoscut de catre tata numai daca exista descendenti firesti din partea copilului.


Prezumtia paternitatii

Prezumtia paternitatii este valabila in conditiile in care se poate dovedi faptul ca pretinsul tata a convietuit cu mama copilului in perioada in care a fost conceput copilul. Este important de analizat daca aceasta convietuire comuna a avut continuitate, fara sa fie limitata de faptul de a locui concret impreuna. Daca se dovedeste ca presupusul tata nu a participat la conceperea copilului, atunci prezumtia poate fi declarata nula. Desigur, faptul de a dovedi ca o persoana a participat sau nu la conceperea unui copil este destul de dificila, se vor lua in calcul probe de natura stiintifica, declaratii si probe care sa dovedeasca faptul ca, presupusul tata nu a convietuit, sub nicio forma cu mama copilului. 


Nulitate in cazul recunoasterii paternitatii

Exista cateva situatii specifice, stipulate in Codul Civil, conform carora, paternitatea este declarata nula:

  • Recunoasterea copilului are loc dupa decesul acestuia si nu exista descendenti firesti din partea copilului;
  • Recunoasterea copilului s-a efectuat chiar daca filiatia anterioara nu a fost inca inlaturata, din punct de vedere legal;
  • Recunoasterea se realizeaza prin alte forme decat cele prevazute prin lege. 


Admiterea actiunii stabilirii paternitatii din afara casatoriei

In momentul in care se admite actiunea in stabilirea paternitatii, copilului va exista cu filiatia care este stabilita de catre ambii parinti. Se va lua in discutie ce fel de nume de familie va purta copilul, in sensul in care va prelua sau nu numele de familie al tatalui recunoscut. Poate fi valabila si situatia in care copilul poarta ambele numele de familie ale parintilor, prin alaturare. Alte efecte ale admiterii actiunii de stabilire a paternitatii este modul in care se exercita autoritatea parinteasca, unde va locui copilul, mostenirea legala, obligatiile de intretinere. 

Mama copilul este indreptatita sa ceara tatalui recunoscut plata pentru urmatoarele cheltuieli:

  • Din timpul nasterii;
  • Din timpul lehuziei;
  • Intretinerea pe tot parcursul sarcinii si din perioada de lehuzie.