Stabilirea si calcularea pensiei alimentare

Luni, 22 Iunie 2020, 11:19
Loredana M.
Stabilirea si calcularea pensiei alimentare

In urma divortului, in care sunt implicati minori, parintele decazut din drepturi parintesti trebuie sa plateasca o pensie alimentara (de intretinere).

“Obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala”, art. 530 din Codul Civil. Insa plata pensiei de intretinere nu ii revine exclusiv unuia dintre parinti, putand fi vorba de alti membri ai familiei, dupa caz.

Cine plateste pensie alimentara

Obligatia de plata a pensiei alimentare se face dupa cum urmeaza:

  • Intre soti si fosti soti;
  • In cazul mostenitorilor, descendentul este obligat sa plateasca pensia de intretinere inainte ascendentului. In situatia in care sunt mai multi descendenti, se va lua in calcul cel mai apropiat ca grad de rudenie;
  • Frati si surori, vin imediat dupa parinti, inainte bunicilor;
  • Exista si situatia in care plata pensie alimentare este efectuata de mai multe persoane, fiecare contribuind in functie de resursele de care dispune.

Conform art. 533 din Codul Civil “pensia de intretinere se plateste in rate periodice, la termenele convenite de parti sau, in lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotarare judecatoreasca. De asemenea, partile pot conveni sau, daca sunt motive temeinice, instanta de tutela poate hotari ca intretinerea sa se execute prin plata anticipata a unei sume globale care sa acopere nevoile de intretinere ale celui indreptatit pe o perioada mai indelungata sau pe intreaga perioada in care se datoreaza intretinerea, in masura in care debitorul intretinerii are mijloacele necesare acoperirii acestei obligatii”.

Calcularea pensiei alimentare

Pensia alimentara se stabileste in functie de veniturile, bunurile si alte resurse ale persoanei insarcinata cu intretinerea minorului. Pensia de intretinere se calculeaza in functie de numarul de minori aflati in intretinere, dupa cum urmeaza:

¼ din venitul lunar pentru un copil;

⅓ din venitul lunar pentru doi copii;

½ din venitul lunar pentru trei sau mai multi copii.

Se va tine cont ca suma finala platita sub forma pensiei alimentare sa nu depaseasca jumatate din venitul lunar al persoanei insarcinata cu plata. Pensia de intretinere este obligatorie pana in momentul in care copilul implineste varsta de 18 ani. In cazul in care isi continua studiile in invatamantul superior, se va continua cu plata pensiei alimentare pana in momentul in care copilul implineste varsta de 25 ani.

Pe parcursul perioadei de plata a pensiei alimentare, instante de tutela poate face modificari in ceea ce priveste cuantumul de plata, in cazul in care se produc schimbari in ceea ce priveste veniturile persoanei care plateste pensia de intretinere sau daca nevoie de intretinere sufera schimbari.

Conform art. 534 din Codul Civil, “daca, din orice motiv, se dovedeste ca intretinerea prestata, de bunavoie sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti, nu era datorata, cel care a executat obligatia poate sa ceara restituirea de la cel care a primit-o sau de la cel care avea, in realitate, obligatia sa o presteze, in acest din urma caz, pe temeiul imbogatirii fara justa cauza”.

Sanctiuni in caz de neplata a pensiei alimentare

In cazul in care pensia alimentara nu este platita acest fapt poate fi pedepsit cu amenda sau inchisoare de la sase luni la trei ani. Din punct de vedere legal, neplata pensie alimentare este considerata abandon de familie si intra in categoria de infractiune. Pedeapsa se aplica in cazul in care:

Pensia alimentara nu este platita cu buna stiinta;

Pensia alimentara nu este platita 3 luni la rand de la termenul stabilit;

Se abandoneaza sau alunga persoana pentru care se plateste pensia alimentara.