Alegerea sediului social al unei firme

Miercuri, 22 Iulie 2020, 16:06
Loredana M.
Alegerea sediului social al unei firme

Sediul social se defineste drept locatia stabilita ca domiciliu pentru societatea comerciala.

La un singur sediu social pot exista simultan mai multe societati, in conditiile in care structura imobilului permite derularea de activitati in incaperi diferite pentru fiecare societate sau daca cel putin unul dintre asociati este proprietarul imobilului unde este trecut sediul social. In acest sens este de precizat faptul ca nu se va depasi numarul de societati comerciale in functie de numarul de camere/incaperi din imobilul respectiv. 

Legea nr. 31/1990, legea societatilor comerciale este cea care reglementeaza cele necesare infiintarii, stabilirii si modificarii sediului social.


In momentul infiintarii societatii sau in momentul in care se doreste schimbarea sediului social, este nevoie de urmatoarele documente, depuse la Registrul Comertului:

Document prin care se dovedeste dreptul de folosinta al spatiului care se doreste a fi sediul social al firmei care este infiintata sau noul spatiu, in vederea schimbarii sediului social. Documentul va fi inregistrat la Agentia Nationala de Administrare Fiscala, aflata in circumpscriptia imobilului respectiv;

Certificat prin care se atesta faptul ca respectivul imobil nu a mai fost inregistrat pentru alt sediu social, prin care se dovedeste cedarea dreptului de folosire al imobilului, cu titlul oneros sau gratuit. 

Daca se dovedeste faptul ca pentru acelasi imobil s-au mai emis alte documente prin cae se atesta cedarea dreptului de folosinta, va fi nevoie de o declaratie pe proprie raspundere pentru conditiile de folosire a imobilului cu destinatie de sediu social;

In cazul asociatului unic, acestea suporta in totalitate chletuielile privind inregistrarea sediului social in Registrul Comertului. 


Detalii despre alegerea sediului social

Se poate alege pentru sediu social un apartament/casa proprietate privata sau pentru care se detine drept de folosinta. La fel de bine se poate inchiria un spatiu, cum este in cazul magazinelor sau un hub. 

Perioada sediului social poate sa fie determinata de tipul de contract incheiat in ceea ce priveste spatiul in care isi desfasoara activitatea societatea comerciala. Daca vorbim de un contract de imprumut, atunci sediul social poate exista pe perioada determinata sau nedeterminata, iar in cazul contractului de inchiriere vorbim de o limita impusa de lege de maximum 49 de ani. 

Nu este obligatoriu ca societatea comerciala sa-si deruleze activitatea exclusiv la sediul social stabilit la infiintare, dar trebuie sa fie un spatiu frecventat des si cu acces usor, pentru ca este locul unde se vor primi diferite instiintari, comunicate, corespondenta firmei. 


La inceputul lunii iulie, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care modifica si completeaza Legea societatilor comerciale nr 31/1990. O veste buna pentru multi dintre cei care isi deschid firme in prezent, este acela ca nu mai au nevoie de acordul vecinilor pentru a alege sediul social. „Avizul privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta, prevazut de Legea nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor, cu modificarile ulterioare, nu este necesar atunci cand administratorul sau, dupa caz, administratorii declara pe propria raspundere faptul ca la sediul social nu se desfasoara activitate”, modificare la Legea nr. 31/1990.