Prin recuperarea de creante si datorii intelegem actiunea prin care se achita diferite plati sau sarvicii creditorului, care nu au fost indeplinite la timp de catre debitor. Creantele pot fi recuperate prin mai multe metode distincte.
Prima metoda si ce preferabila este cea realizata pe cale amiabila. Spunem preferabila, pentru ca implica mai putin timp si costuri mult mai reduse. O alta metoda de recuperare a creantelor este prin somatia de plata, prin care debitorul este obligat prin justitie, sa-si achite datoriile. In cazul in care nu se poate ajunge la nicio intelegere cu debitorul, acesta nu doreste sa-si echite datoriile, in niciun mod, atunci creditorul poate sa faca cerere la executare silita.
In vederea recuperarii de creante, pe orice cale alegi sa te indrepti, sfatul si suportul unui avocat sunt esentiale, pentru un procedeu cat mai clar si fara probleme.
In orice situatie, este recomandat sa se apeleze prima oara la procedura de drept comun, ceea ce inseamna recuperarea de creante pe cale amiabila. Primul pas este acela de a redacta o scrisoare prin care creditorul il cheama la dialog pe debitor. Acesta va fi apelat in acea perioada si prin telefon, pe e-mail sau fax, in mai multe randuri repetate.
Este esential sa se incerce o comunicare cu debitorul prin orice mijloc posibil, timp de o perioada de timp. In cazul in care debitorul este de acord sa poarte un dialog cu creditorul si cei doi ajung la un numitor comun in ceea ce priveste plata creantelor si a datoriilor, atunci urmatorul pas este redactarea unui document prin care se trec sumele de bani, bunurile sau serviciile datorate, termenul limita in functie de care debitorul este de acord sa plateasca datoriilor, data si semnaturile celor doua parti.
In situatia in care creditorul intamplina probleme si obstacole in incercarea de comunicare cu debitorul, in cazul in care acesta refuza dialogul sau nu isi respecta obligatiile din contract, atunci creditorul este indreptatit sa recurga la urmatorul pas, si anume, somatia de plata. Astfel ca, debitorul va primi in scurt timp intampinarea depusa de catre creditor. Instanta va analiza probele disponibile, marturiile martorilor, investigatii concrete si va stabili daca exista motive justificate pentru ca debitorul sa nu plateasca datoriile sau din contra, acesta se face vinovat de incalcarea intelegerii contractuale, dintre el si creditor. La final se emite hotararea judecatoreasca, la care se poate face apel si recurs. Prin hotararea finala si defintiva, debitorul va fi instiintat urmatoarele:
In cazul in care debitorul refuza sa-si indeplineasca obligatiile care reies din hotararea judecatoreasca defintiva, atunci se ajunge inevitabil al executare silita. In acest sens, creditorul se poate adresa unei firme specializata in recuperarea de creante, daca doreste ca totul sa se deruleze rapid si eficient. In acest sens se recomanda consultarea cu un avocat. Mai exista cazurile in care trebuie sa se apeleze la ajutorul politiei si la utilizarea de forta pentru a fi recuperate datoriile din partea debitorului.