Cauze si efecte ale nulitatii contractelor

Miercuri, 22 Iulie 2020, 13:41
Loredana M.
Cauze si efecte ale nulitatii contractelor

La incheierea oricarui tip de contract trebuie sa se aiba in vedere acordul intre cele doua parti implicate. Daca respectivul contract nu s-a incheiat pe baza actiunilor de validare impuse de lege, cu toate conditiile si clauzele specificate clar, atunci se poate aplica sanctiunea de nulitate. 

Prin specificul acesteia, nulitatea poate sa fie absoluta sau relativa, iar in ceea ce priveste prezenta nulitatii, aceasta poate sa fie declarata sau constata. 


Nulitate absoluta

In conditiile in care contractul s-a incheiat prin incalcarea unei dispozitii legale de interes general, atunci este considerat nul. Nulitatea absoluta poate sa fie constatata sau declarata de catre orice parte implicata a contractului sau orice alta persoana interesata, prin actiune sau prin exceptie. In momentul in care instanta constata nulitatea absoluta a contractului, va invoca automat acest lucru. Nu se poate vorbi de confirmare in cazul contractelor care sunt sub nulitate absoluta, numai daca legea prevede altfel. 


Nulitate relativa

In cazul in care un contract a fost incheiat prin incalcarea unei dispozitii legale care apara un interes particular, este considerat anulat. Spre deosebire de cazul nulitatii absolute, in cazul nulitatii relative aceasta poate sa fie constata numai de catre persoana a carui interes particular a fost incalcat prin prezentul contract. De asemenea, nulitatea relativa nu poate fi invocata din oficiu de catre instanta, contractul fiind susceptibil de confirmare. 


Cauze de nulitate

Contractul este lovit de nulitate absoluta in cazurile anume prevazute de lege, precum si atunci cand rezulta neindoielnic din lege ca interesul ocrotit este unul general.


Cauzele de nulitate relativa

“Contractul este anulabil cand au fost nesocotite dispozitiile legale privitoare la capacitatea de exercitiu, cand consimtamantul uneia dintre parti a fost viciat, precum si in alte cazuri anume prevazute de lege”, art. 1.251 Codul Civil. Daca insa este vorba de nulitate care nu poate sa fie constatata vadit sau nu poate fi determinata foarte usor, contractul intra sub categoria de anulabil. Prezentul contract este desfiintat in momentul in care sanctiunea nulitatii absolute sau relative se aplica pentru a atinge scopul dispozitiei care tocmai a fost incalcata. Acest lucru este posibil numai in situatiile in care legea nu prevede sanctiunea nulitatii. 


Efectele nulitatii

In momentul in care se constata nulitatea absoluta sau nulitatea relativa se va considera contractul ca si cum nu ar fi existat vreodata. Desfiintarea contractului presupune restituirea prestatiilor dintre parti, prin bunuri, valori sau sume de bani, ca atare sau in mod echivalent. 

In cazul in care prin prezentul contract s-au dispus clauze care incalca bunul-simt, moralitatea si ordinea publica, duc in final la nulitatea contractului, daca acesta nu s-ar fi putut incheia fara specificarea respectivelor clauze. “In cazul in care contractul este mentinut in parte, clauzele nule sunt inlocuite de drept cu dispozitiile legale aplicabile”, art. 1.255 Codul Civil.

Daca vorbim de un contract incheiat intre mai mult de doua parti, iar prestarea partilor este esentiala pentru valorificarea scopului comun al contractului, daca se constata nulitatea numai din partea unei parti, atunci contractul nu se desfiinteaza in intregime. “Contractul nul poate fi refacut, in tot sau in parte, cu respectarea tuturor conditiilor prevazute de lege la data refacerii lui. In toate cazurile, contractul refacut nu va produce efecte decat pentru viitor, iar nu si pentru trecut”, art. 1.259 Codul Civil.


Apelati la ajutorul unui avocat online pentru probleme legate de contracte si desfiintarea acestora.