Ce anume presupune regimul starii de urgenta

Joi, 30 Iulie 2020, 11:09
Loredana M.
Ce anume presupune regimul starii de urgenta

Sa intelegem mai bine ce este starea de urgenta si care sunt masurile legale care pot fi instituite in aceasta perioada speciala. Confom Ordonantei de urgenta nr. 1/1999 starea de urgenta insumeaza o serie de masuri exceptionale de natura politica, economica si de ordine publica, care sunt aplicate la nivel national.

Masurile aferente starii de urgenta pot fi aplicate atunci cand vorbim de pericole grave sau iminenta, in ceea ce priveste securitatea nationala sau functionarea democratiei constitutionale. De asemenea, poate fi vorba de iminenta producerii unui dezastru natural, iar starea de urgenta poate sa contribuie la prevenirea sau limitarea efectelor negative. 


Pe perioada instituirii starii de urgenta se interzice:

Ingradirea dreptului la viata. Exceptie fac situatiile special din cadrul unui razboi;

Tortura, pedepse, tratamente inumane;

Condamnari pe nedrept;

Restrangerea accesului liber la justitie.


„Pe durata starii de asediu sau a starii de urgenta, exercitiul unor drepturi si libertati fundamentale poate fi restrans, cu exceptia drepturilor omului si libertatilor fundamentale prevazute la art. 3^2, numai in masura in care situatia o cere si cu respectarea art. 53 din Constitutia Romaniei, republicata”, art. 4 Ordonanta de urgenta nr. 1/1999. Starea de urgenta poate sa fie instituita pe o perioada de maxium 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire, in functie de natura si gravitatea situatiei. 

De asemenea, in momentul in care se instituie starea de urgenta, multe dintre atributiile specifice administratiei publice locale sau de specialitate vor trece sub ordinul autoritatilor militare sau a altor autoritati publice competente. 


Instituirea starii de urgenta

Stare de urgenta este instituita prin decret de catre Presedintele Romaniei. Decretul este contrasemnat de primul-ministru si este publicat in Monitorul Oficial al Romaniei. In acelasi timp, decretul de instituire va fi comunicat populatiei, in cel mai scurt timp posibil, prin mijloace media de comunicatie. Se va transmite, in principal, la radio si TV, de la doua ore dupa ce a fost semnat, iar decretul va fi repetate pe canalele media de comunicare, timp de 24 de ore. Se va cere de catre presedinte incuviintarea masurilor starii de urgenta Parlamentului, in decurs de maximum 5 zile de la instituirea starii de urgenta. 


Incetarea starii de urgenta

Incetarea starii de urgenta va fi posibil la expirarea perioadei pentru care a fost instituita sau prelungita. „In cazul inlaturarii situatiilor de pericol, inainte de expirarea termenului stabilit, incetarea aplicarii masurii exceptionale se dispune prin decret, cu incuviintarea prealabila a Parlamentului”, art. 16 Ordonanta de urgenta nr. 1/1999.


Atributii si raspunderi pe perioada starii de urgenta ale autoritatilor militare si administratiei publice:

Atributii si raspunderi pe perioada starii de urgenta ale autoritatilor militare si administratiei publice:

  • Intocmirea planului de actiune;
  • Limitarea sau interzicerea circulatiei vehiculelor sau a personalor in zonele puternic afectate. Acest lucru poate sa varieze in functie de zile sau anumite intervale orare;
  • Efectuarea de controale asupra unor persoane sau locuri, atunci cand situatia o cere;
  • Desfasurarea adunarilor publici si manifestatiilor numai cu autorizare;
  • Evacuarea unor zone;
  • Evidenta persoanelor evacuate;
  • Dispunerea inchiderii temporare a statiilor de distribuire a carburantilor, restaurantelor, cafenelelor, cluburilor si alte localuri publice;
  • Dispunerea rationalizarii alimentelor sau produselor de strica necesitate;
  • Emiterea de ordonante militare;
  • Interzicerea circulatiei rutiere, feroviare, maritime, aeriane pe anumite rute.


„In termen de 60 de zile de la incetarea starii de asediu sau a starii de urgenta, Presedintele Romaniei prezinta Parlamentului o informare asupra evenimentelor care au determinat instituirea acestora, actiunile intreprinse si masurile necesare prevenirii unor astfel de situatii”, art. 34 Ordonanta de urgenta nr. 1/1999.