Despre dobandirea si exercitarea dreptului de proprietate privata

Marţi, 14 Iulie 2020, 16:09
Loredana M.
Despre dobandirea si exercitarea dreptului de proprietate privata

Prin proprietate privata intelegem dreptul titularului de a poseda, folosi si dispune un bun, in mod exclusiv, absolut si perpetuu, conform prevederilor din Codul Civil. Dreptul de proprietate privata poate fi susceptibil de modalitati si dezmembraminte. 

“Dreptul de proprietate poate fi exercitat in limitele materiale ale obiectului sau. Acestea sunt limitele corporale ale bunului care formeaza obiectul dreptului de proprietate, cu ingradirile stabilite prin lege. Exercitarea dreptului de proprietate poate fi limitata si prin vointa proprietarului, cu exceptiile prevazute de lege”, art. 556 din Codul Civil. 


Dobandirea dreptului de proprietate privata

Dreptul de proprietate privata poate sa fie dobandit, conform Codului Civil, prin urmatoarele cadre:

Conventie;

Mostenire legala/testamentara;

Accesiune;

Uzucapiune;

Efect al posesiei in ceea ce priveste bunurile mobile si ale fructelor;

Ocupatiune;

Traditiune;

Hotarare judecatoreasca.


Intinderea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor

In cazul dreptului de proprietate privata asupra terenului, acesta se intinde asupra a ceea ce se afla dedesubutul si deasupra terenului. In conformitate cu limitele impuse prin lege, proprietarul se poate folosi de zonele de teren, specificate mai devreme pentru a construi, planta sau a realiza lucrari. Se va respecta in tot acest timp, drepturile tertilor, in ceea ce priveste resursele minerale ale subsolului, izvoarelor si apelor subterane, etc. 

“Apele de suprafata si albiile acestora apartin proprietarului terenului pe care se formeaza sau curg, in conditiile prevazute de lege. Proprietarul unui teren are, de asemenea, dreptul de a apropria si de a utiliza, in conditiile legii, apa izvoarelor si a lacurilor aflate pe terenul respectiv, apa freatica, precum si apele pluviale”, art. 559 din Codul Civil.


Stingerea dreptului de proprietate privata

Dreptul de proprietate privata se poate stinge numai prin pieirea bunului sau in cazul in care este dobandit de catre altcinea prin uzucapiune sau un al mod reglementat de lege. abandonarea bunului mobil sau renuntarea la acesta se poate face numai printr-o declaratie autentica. Dupa ce acest lucru este realizat, dreptul de proprietate se va stinge. Finalizarea se face prin inscrierea declaratiei de renuntare in cartea funciara. 

Expropierea poate sa aiba loc intre proprietar si expropriator, pe baza unei despagubiri, care este stabilita in prealabil de catre instanta de judecata. In caz de confiscare a proprietatii private, procedura se aplica doar asupra bunurilor care au avut un rol in infractiunea comisa. 


Apararea dreptului de proprietate privata

Proprietarul de drept al unui bun poate sa revendice bunul de la posesorul actual, in cazul in care acesta detine bunul, fara temei legal. Proprietarul de drept al bunului poate cere despagubiri, in situatiile in care legea ii permite acest lucru. 

“Dreptul la actiunea in revendicare este imprescriptibil, cu exceptia cazurilor in care prin lege se dispune altfel. Dreptul de proprietate dobandit cu buna-credinta, in conditiile legii, este pe deplin recunoscut”, art. 564 din Codul Civil. Se poate ca admiterea actiunii in revendicare sa fie opozabila si executata impotriva tertului dobanditor.


Va stam la dispozitie cu avocati in dreptul civil, care sa va ofere informatii si sa va indrume in orice problema pe care o intampinati in dobandirea si exercitarea dreptului de proprietate privata. Mai mult decat atat, totul se desfasoare online, de la distanta, pentru proceduri mai rapide, dar la fel de eficiente.