Somerul este acea persoana care se afla in capacitate de munca, dar care nu isi poate gasi un loc de munca, prin care sa-si asigure existenta. Astfel ca, prin ajutorul statului, beneficiaza pe o anumita perioada, de indemnizatie de somaj.
In orice caz, exista cateva conditii care trebuie sa fie indeplinita de persoana care doreste sa aiba acces la indemnizatia de somaj. In primul rand, trebuie sa aiba varsta de 16 ani implinita, sa fie apta de munca din punct de vedere medical, fizic si psihic. Totodata, persoana in cauza trebuie sa demonstreze ca nu realizeaza alte venituri sau ca veniturile pe care le realizeaza se situeaza sub indicatorul social de referinta al asigurarii pentru somaj. Somerul trebuie sa fie dispus sa se angajeze din momentul in care gaseste un loc de munca potrivit.
Vor putea sa aiba acces la acordarea indemnizatiei de somaj persoanele care se afla intr-una sau mai multe dintre situatiile urmatoare:
In vederea beneficierii de indemnizatia de somaj, trebuie indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii:
“Drepturile cuvenite in sistemul asigurarilor pentru somaj din Romania se pot transfera in tarile in care asiguratii isi stabilesc domiciliul sau resedinta, in conditiile reglementate prin acorduri si conventii internationale la care Romania este parte”, art. 37, Legea 76/2002.
Cei interesati pot depune cererea de indemnizatie de somaj la agentia de ocupare a fortei de munca, din momentul in care raman fara loc de munca, absolvesc sau orice alta situatie, in termn de 30 de zile. Daca cererea este depusa in maxium 12 luni de la data respectiva, atunci se va putea acorda indemnizatia de somaj de la data in care s-a inregistrat cererea.
Acordarea indemnizatiei de somaj in functie de stagiul de cotizare:
“Constituie stagiu de cotizare si perioadele in care angajatorul nu a platit contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj si se afla in procedura de executare silita, reorganizare judiciara, faliment, inchidere operationala, dizolvare, lichidare sau nu si-a achitat contributiile datorita unor situatii de forta majora”, art. 34, Legea 76/2002.