Malpraxis – raspunderea civila si despagubirea pacientului

Miercuri, 15 Iulie 2020, 10:40
Loredana M.
Malpraxis – raspunderea civila si despagubirea pacientului

Definim malpraxisul ca pe o eroare profesionala din timpul exercitarii actului medical sau medico-farmaceutic, care duc la vatamarea pacientului. Raspund civil de malpraxis medicii, spitalul, furnizorii de servicii medicale si farmaceutice, producatorii de aparatura medicala, moase, personal medical. Modul in care aceste cadre medicale raspund civil in caz de malpraxis este reglementat de Legea 95/2006. 


Raspunderile cadrului medical 

Dupa cum am vazut mai devreme in cazurile de malpraxis pot fi inplicate mai multe tipuri de cadre medicale, dincolo de medicii care au interactionat direct cu pacientul. Acestia vor raspunde prin urmatoarele moduri, reglementate legal:

Raspundere civila – atunci cand pacientul este cel care solicita daune morale si/sau materiale;

Raspundere disciplinara – atunci cand cazul este de o gravitate deosebita si se poate lua in calcul interzicerea de catre o comisie, a dreptului de a profesa a medicului sau cadrului medical cu pricina;

Raspundere penala – in situatiile in care se ajunge la proces penal si pacientul cere despagubiri morale si/sau materiale.


Raspundere civila personal medical

Conform legii in vigoare, personalul medica include medicul, medicul dentist, farmacistul, asistenul medica, moasa. Acestia pot raspunde civil in momentul in care au loc urmatoarele situatii:

Prejudicii generate de eroare, neglijenta, pregatire medicala necorespunzatoare, lipsa de cunostinte profesionale in cazul respectiv, de diagnostic si tratament;

Prejudicii aduse prin nerespectarea principiilor de confidentialitate si de acordare a asistentei medicale;

Prejudicii aduse prin exercitarea unui act medical, de catre un cadru medical nepregatiti profesional pentru acest act. Se exclud cazurile de urgenta. 


Situatii care nu intra in categoria de malpraxis

Nu toate situatiile in care un pacient a avut de suferit fizic si/sau moral, pot fi considerate automat, malpraxis. Un exemplu elocvent este acela in care pacientul are de suferit pentru ca spitalul nu detine aparatura performanta necesara tratarii acestuia, aparitia infectiilor nosocomiale, efecte adverse, vicii ascunse ale materialelor sanitare si altor tipuri de echipamente medicale. 

La fel este discutabil malpraxisul in cazul in care exista o situatie de urgenta si pentru ca viata pacientului sa poate fi salvata cu orice pret, se implica orice cadru medical, chiar daca nu are pregatirea profesionala necesara in acest sens. 

Asemanatoare este situatia in care trebuie sa se actioneze in urgenta asupra pacientului si personalul avizat pentru acest lucru nu este prezent si in consecinta, actioneaza cadrele medicale prezente, chiar daca sunt depasite profesional de situatia respectiva. 


Raspundere civila profesionala a personalului medical

Pacientul sau reprezentantul legal al acestuia va sesiza Comisa de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis. Aceasta Comisie este formata din reprezentanti ai autoritatilor de sanatate publica judetene/ ai municipiului Bucuresti, casei judetene de asigurari de sanatate, colegiului judetean al medicilor, colegiului judetean al medicilor dentisti, colegiului judetean al farmacistilor, ordinului judetean al asistentilor si moaselor din Romania, un expert medico-legal, sub conducerea unui director adjunct al autoritatii de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

Comisia este cea care desemneaza un expert sau un grup de experti pentru a intocmi un raport al cazului de malpraxis, in limita a 30 de zile. Dupa ce raportul este prezentat Comisiei, in cadrul acesteia se va lua o decizie in maximum 3 luni. Decizia finala se va comunica partilor implicate in termen de 5 zile. Se poate face contestatie asupra deciziei in 15 zile. 


Despagubirea pacientului

Despagubirea pacientului are loc in termen de 6 luni de la procesul in care s-au stabilit daunele si valoarea acestora. Stabilirea se face in functie de gravitate situatiei, cat de afectata a fost integritatea fizica si morala a pacientului. Se poate vorbi de despagubiri care pot depasi suma de 100.000 de euro, in cazuri extrem de grave. Nu exista o clasificare clara a modului in care se despagubeste pacientului, singurele criterii de care se tine cont fiind gravitatea situatiei si cum viata pacientului s-a schimbat dupa incidentul cu pricina. 


Va stam la dispozitie pentru reprezentare in caz de malapraxis. Intrati aici!