Masuri si sanctiuni in cazul hartuirii sexuale la locul de munca

Marţi, 4 August 2020, 13:14
Loredana M.
Masuri si sanctiuni in cazul hartuirii sexuale la locul de munca

Hartuirea sexuala este un subiect de actualitate, care din pacate afecteaza un numar semnificativ dintre salariatii la nivel national. Femeile reprezinta grupul de risc in acest caz, nefiind putine cazurile in care se face abuz de functie in cazul barbatilor, pentru a pretinde favoruri sexuale din partea angajatelor, in schimbul de promovari sau atitudine preferentiala. Mai rau decat atat sunt situatiile in care pentru a-si putea pastra locul de munca, angajatele sunt abuzate in mod repetat, iar din motive subiective, accepta acest tratament. 

Vom descoperi in acest articol cum este definita hartuire sexuala la locul de munca, din punct de vedere legal, care sunt dispozitiile generale, eventualele sanctiunei si cum se poate implica angajatorul sau alte institutii in protejarea grupurilor de risc, in ceea ce priveste abuzul sexual la serviciu. 


Definire hartuirea sexuala si sanctiuni legale

Conform Codului Penal, hartuirea sexuala presupune ca in cadrul unei relatii de munca, sa se pretinda in mod repetat favoruri de natura sexuala, fie prin intimidarea victimei prin diferite metode, fie prin umilirea acesteia in mod public sau privat. Fapta de hartuire sexuala se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amenda. 

In acelasi timp, in Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, hartuirea sexuala se defineste printr-un comportament nedorit si nepotrivite, care capata conotatii sexuale, exprimat in mod fizic, verbal sau nonverbal. Acest tip de comportament are ca efect lezarea demnitatii si integritatii unei persoane, prin conturarea unui mediu bazat pe intimidare, ostilitate, umilire si jiniri. 

Hartuirea sexuala poate fi inclusa si in categoria de manifestare a discriminarii pe criteriul de sex, prin care o persoana hartuieste o alta persoana la locul de munca. In cele mai multe cazuri, daca aceste avansuri si comportamente nedorite sunt refuzate, agresorul poate sa impune comportamente mai putin favorabile la locul de munca, in cazul victimei. 

“Respingerea unui comportament de hartuire si hartuire sexuala de catre o persoana sau supunerea unei persoane la un astfel de comportament nu poate fi folosita drept justificare pentru o decizie care sa afecteze acea persoana”, art. 6 Legea nr. 202/2002.


Masuri care trebuie luat de angajatori pentru prevenirea hartuirii sexuale la locul de munca

Din punct de vedere legal, angajatorii sunt obligati sa elaboreze diferite practici si masuri, in vederea prevenirii, combaterii si rezolvarii problemelor legate de hartuirea sexuala la locul de munca. Se cere ca angajatorul sa promoveze constant, la nivel de companie, politici care sa descurajeze comprtamente de hartuire sexuala, de orice natura si gravitate. Se pot face prezentari, in care sa se puna accent pe nevoie de eliminare a oricarei atitudini discriminatoare si de constientizare a sanctiunilor pentru comportamentele de hartuire sexuala. 

De asemenea, este bine ca angajatorul sa elaboreze un plan pentru sesizarea faptelor sau tentaitivelor de hartuire sexuala la locul de munca, prin asigurarea confidentialitatii, sprijinind astfel initiativa de a declara si a persoanelor care se tem de reactia agresorului. Regulamentul intern al companiei ar trebui sa aiba, in mod obligatoriu, o sectiune in care sa se prezinte toate tipuri de sanctiuni, la nivel intern si din punct de vedere penal, pentru cei care savarsesc fapte de hartuire sexuala. 

In momentul in care se sesizeaza un astfel de comportament agresiv, angajatorul trebuie sa se asigure ca se va face o ancheta detaliata asupra faptei si anuntarea autoritatilor, daca fapta se savarseste in mod repetat si gravitatea este de nivel ridicat, nefiind de ajuns, doar o sanctiune la nivel intern.