Abuzul in serviciu este reglementat de Codul Penal, facand referire la toate actiunile care pot leza sau vatama interesele legale, integritatea fizica, mentala si profesionala a altor persoane fizice sau juridice.
Cel mai intalnit caz este acela in care unul dintre angajati sau angajatorul formuleaza expresii jignitoare la adresa altui angajat, fiind un fapt care se pedespsete cu inchisoare de 1 luna la 6 luni sau in functie de constatarea organelor competente, se poate solutiona cu o amenda.
De asemenea, “amenintarea ori lovirea sau alte violente savarsite in conditiile alin. (1) se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime”, art. 296 Codul Penal. In continuare ne vom referi la diferitele actiuni care intra in ansamblul abuzului in serviciu si cum acestea sunt sactionate din punct de vedere penal.
Abuz in serviciu este considerata si fapta unui functionar public, care nu indeplineste sau indeplineste in mod defectuos atributia de serviciu, cauzand prin acest lucru pagube sau vatamari ale drepturilor si intereselor unor alte persoane fizice sau juridice. Acesta fapta se poate pedepsi cu inchisoare de la 2 la 7 ani, existand posibilitatea ca functionarul public vinovat sa fie privat de exercitarea dreptului de a mai ocupa, in viitor, o functie publica.
Se aplica aceiasi pedeapsa in cazul in care actiunie functionarului public ingradesc intr-un fel sau altul exercitarea unui drept al altor persoane sau care poate cauza discriminare pe baza de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, religie, sex, orientare sexuala, apartenenta politica, avere, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA.
Totodata, functionarul public care nu isi indeplineste atributia de serviciu, asa cum este stipulat in contractul de munca sau o indeplineste in mod problematic si duce astfel la pagube si vatamari a drepturilor si intereselor altor persoane fizice sau juridice, risca o pedeapsa cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau, in functie de caz, o amenda.
Abuzul in serviciu se poate indrepta si spre indeplinirea unor scopuri sexuale de catre functionarul public care indeplineste, intarzie indeplinirea sa urgenteaza un anumit act legat de atributia de serviciu, pentru a obtine favoruri sexuale de la o alta persoana care doreste indeplinirea respectivelor aspecte legate de atributia de serviciu. Functionarul public poate fi pedepsit cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. I se va interzice dreptul de a mai ocupa functii publice sau de exercitare a profesiei.
In situatia concreta in care, angajatorul dispune anumite preferinte si promovari in schimbul de favoruri sexuale din partea angajatelor, intervine cazul in care „pretinderea sau obtinerea de favoruri de natura sexuala de catre un functionar public care se prevaleaza sau profita de o situatie de autoritate ori de superioritate asupra victimei, ce decurge din functia detinuta”, art. 299 Codul Penal. Se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani, amenda si se interzice ocuparea functiei publice sau exercitarea profesiei.
Se va pedepsi cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani in situatia in care functionarul public savarseste fapte, legate de atributiile in serviciu, care perturba bunul mers al unei institutii, organ de stat sau produce o paguba a patrimoniului institutiilor in cauza.
Pentru reprezentare legala in chestiuni legate de abuzul in serviciu va stam la dispozitie cu cei mai bine pregatiti avocati.