Majoritatea cunoastem denumirea veche a contractului, cea de “vanzare-cumparare”, dar conform Noului Cod Civil, in prezent, se accepta forma de “contract de vanzare”, actul de cumparare fiind inteles de la sine. Nu se poate pretinde o vanzare, fara ca obiectul sa fie cumparat in acelasi timp de catre cealalta parte contractuala.
“Vânzarea este contractul prin care vânzătorul transmite sau, după caz, se obligă să transmită cumpărătorului proprietatea unui bun în schimbul unui preț pe care cumpărătorul se obligă să îl plătească” este definitia data contractului de vanzare in art. 1650 din Codul Civil. In acord cu aceasta definitie si prevederile legale, pot vinde si cumpara toti cei carora nu le este interzis prin lege.
“Sub sancțiunea nulității absolute, judecătorii, procurorii, grefierii, executorii, avocații, notarii publici, consilierii juridici și practicienii în insolvență nu pot cumpăra, direct sau prin persoane interpuse, drepturi litigioase care sunt de competența instanței judecătorești în a cărei circumscripție își desfășoară activitatea”, art. 1.653 din Codul Civil. Exceptie de la aceasta regula fac urmatoarele situatii:
Totodata, se afla in incapacitate de cumparare, in mod direct sau prin intermediul altor persoane, urmatoarele categorii:
“Orice bun poate fi vândut în mod liber, dacă vânzarea nu este interzisă ori limitată prin lege sau prin convenție ori testament”, art. 1.657 din Codul Civil. In cazul in care bunul vanzarii este un bun care se va efectua in viitor, cumparatorul va dobandi proprietatea asupra bunului atunci cand este realizat. In situatia in care bunul este realizat partial, cumparatorul este cel care decide daca cere desfiintarea vanzarii sau pretinde o reducere a pretului de vanzare. Legea mentioneaza faptul ca vanzatorul este obligat sa plateasca daune-interese, daca bunul a fost realizat numai partial din culpa proprie.
In mod general, cheltuielile pentru incheierea contractului de vanzare sunt suportate de catre cumparator. In sarcina vanzatorului revin toate cheltuielile legate de masurare, cantarire si predare a produsului. “În absența unei clauze contrare, cheltuielile aferente operațiunilor de plată a prețului sunt în sarcina cumpărătorului”, art. 1.666 din Codul Civil.
In conformitate cu ultimele prevederi legale, vanzatorul trebuie sa indeplineasca urmatoarele obligatii:
In ceea ce priveste cumparatorul, acesta are urmatoarele obligatii:
Pentru orice tip de informatie sau nelamurire legate de contractul de vanzare apelati cu incredere la un avocat online pentru solutii rapide!