Sanctionarea legala a infractiunilor contra ordinii si linistii publice

Vineri, 31 Iulie 2020, 16:10
Loredana M.
Sanctionarea legala a infractiunilor contra ordinii si linistii publice

Atunci cand ne gandim la infractiuni contra ordinii si linistii publice ne vin in minte cazurile clasice, de violenta, vatamare a persoanelor in spatiul public, de perturbare a linistii si demnitatii vecinilor prin diferite acte imorale si ilegale.

Conform Codului Penal, infractiunile contra ordinii si linistii publice cuprind instigarea oublica, incitarea la ura sau discriminare, portul ilegal de obiecte periculoase, impiedicarea desfasurarii adunarilor publice.

In cele ce urmeaza ne vom referi la principalele infractiuni contra ordinii si linistii publice, cum sunt reglementate legal si care sunt pedepsele si sanctiunile.


Instigarea publica

„Fapta de a indemna publicul, verbal, in scris sau prin orice alte mijloace, sa savarseasca infractiuni se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda, fara a se putea depasi pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea la savarsirea careia s-a instigat”, art. 368 Codul Penal. In cazul in care respectiva fapta este savarsita de catre un functionar public, atunci pedeapsa se modifica devenind inchisoare de la 1 la 5 ani, cu interzicerea exercitarii de drepturi. In conditiile in care instigarea publica a dus la comiterea infractiunii in cauza, atunci se va aplica aceiasi pedeapsa ca pentru respectiva infractiune.


Incitarea la ura sau discriminare

Exista situatii in care instigarea se indreapta spre un grup specific de persoane, pe baza unor atitudini de discriminare si ura. Persoana sau persoanale in cauza instiga contra altor grupuri de persoane, putand sa determine o serie de acte violente, denigratoare din punct de vedere fizic, mental si moral. Aceasta fapta se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 luni sau se poate solutiona cu o amenda, in functie de situatie si imprejurari. 


Tulburarea ordinii si linistii publice

„Fapta persoanei care, in public, prin violente comise impotriva persoanelor sau bunurilor ori prin amenintari sau atingeri grave aduse demnitatii persoanelor, tulbura ordinea si linistea publica se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda”, art. 371 Codul Penal. Aici sunt incluse activitati care pot duce la vatamarea corporala a persoanelor din spatiul public, deranjarea celor din jur prin muzica data tare la ore nepotrivite, scandaluri si certuri care perturba linistea vecinilor, etc. 


Portul sau folosirea fara drept de obiecte periculoase

Se interzice prin lege purtarea de obiecte periculoase, listate mai jos, la adunari publice, mainfestari culturale, sportive sau de alta natura, desfasurate in spatiul public, precum si in mijloacele de transport

Cutite, box, obiecte ascutite care pot sa taie, intepe sau sa loveasca;

Dispozitive pentru socuri electrice;

Arme care nu sunt considerate letale, dar care nu sunt autorizate sa fie purtate in situatiile enumerate mai sus;

Spray-uri cu substante lacrimogene si cu efect iritant sau paralizant.

Pentru purtarea oricarui tip de obiect periculos enumerat mai sus, pedeapsa poate fi o amenda sau inchisoare de la 3 luni la 1 an. 

„Folosirea, fara drept, la adunari publice, manifestari cultural-sportive, in locuri de distractie ori agrement sau in mijloace de transport in comun a obiectelor sau substantelor prevazute in alin. (1) se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda”, art. 372 Codul Penal.