Tot ce trebuie sa stii despre partaj – impartirea bunurilor comune la divort

Luni, 22 Iunie 2020, 11:21
Loredana M.
Tot ce trebuie sa stii despre partaj – impartirea bunurilor comune la divort

Partajul reprezinta impartirea bunurilor comune intre soti, dobandite in timpul casatoriei. Este bine de stiut ca procedura de partaj poate fi facuta dupa ce divortul s-a incheiat, fara a depinde de acesta. Exista cazuri in care partajul poate avea loc si in timpul casatoriei, in situatii exceptionale.

Partaj voluntar vs partaj judiciar

Conform legii exista doua tipuri de partaj la divort. Partajul voluntar are loc atunci cand sotii cad de comun acord asupra modului in care isi impart bunurile. Acest tip de procedura este cel mai des intalnita, pentru ca implica, de regula, costuri reduse si poate fi facuta la notar.

Pe de alta parte, partajul judiciar are loc atunci cand sotii nu se inteleg in ceea ce priveste impartirea bunurilor si astfel se ajunge, inevitabil, in fata instantei judecatoresti. O metoda mult mai costisitoare si care se poate prelungi pe o perioada mai lunga de timp, in timpul partajului judiciar se aduc probe si dovezi pentru ca instanta sa poata lua o decizie echitabila.

Conditii partaj la divort

Partajul poate avea loc numai daca sotii s-au casatorit in regimul comunitatii legale de bunuri. Astfel ca, in cazul in care in momentul casatoriei, s-a incheiat un contract prenunptial, are loc o separatie clara a bunurilor, fiecare sot fiind proprietar al bunurilor personale dobandite in timpul casatoriei. In acest caz nu mai are loc partajul. 

Este de mentionat faptul ca nu toate bunurile dobandite in timpul casatoriei intra la procedura de partaj. Exista o categorie speciala de bunuri personale, precum:

 • Bunuri care au fost dobandite prin mostenire legala sau donatie. Exceptie face cazul in care dispunatorul a dorit ca aceste bunuri sa fie comune celor doi soti;
 • Bunuri de uz personal;
 • Bunuri care au ca destinatie exercitarea profesiei unuia dintre soti;
 • Drepturi patrimoniale de proprietate intelectuala asupra creatiilor proprii ale unuia dintre soti;
 • Bunuri care au fost dobandite cu titlu de premiu sau recompensa;
 • Manuscrise stiintifice sau literare;
 • Schite si proiecte artistice;
 • Proiecte de inventii;
 • Indemnizatia de asigurare, precum despagubirile pentru prejudiciu material sau moral;
 • Bunuri, sume de bani sau alte valori care inlocuiesc un bun propriu;
 • Fructele bunurilor proprii.

Efecte partaj judiciar

In cazul partajului judiciar, instanta va face partajul in natura. In situatiile in care este imposibil acest lucru, bunurile respective vor fi acordate unuia dintre soti, pentru ca celalalt sa primeasca o sulta. Se poate lua in calcul vanzarea bunurilor la licitatie, pentru ca suma de bani obtinuta sa fie impartita in mod egal intre cei doi soti.

Conform art. 680 din Codul Civil “fiecare coproprietar devine proprietarul exclusiv al bunurilor sau, dupa caz, al sumelor de bani ce i-au fost atribuite numai cu incepere de la data stabilita in actul de partaj, dar nu mai devreme de data incheierii actului, in cazul impartelii voluntare, sau, dupa caz, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti. In cazul imobilelor, efectele juridice ale partajului se produc numai daca actul de partaj incheiat in forma autentica sau hotararea judecatoreasca ramasa definitiva, dupa caz, au fost inscrise in cartea funciara”.

Rol avocat la partaj

Prezenta unui avocat la partaj nu este obligatorie, insa acesta poate juca un rol important in intelegerea aspectelor ambelor parti, in mediere si alte chestiuni legale de interpretare si reprezentare. Un avocat asigura asistenta juridica in cadrul procesului, redacteaza documente juridice, cereri de chemare in judecate, precizari, tranzactii si altele de acest tip.