Marţi, 4 August 2020, 13:14
Hartuirea sexuala este un subiect de actualitate, care din pacate afecteaza un numar semnificativ dintre salariatii la nivel national. Femeile reprezinta grupul de risc in acest caz, nefiind putine cazurile in care se face abuz de functie in cazul barbatilor, pentru a pretinde favoruri sexuale din partea angajatelor, in schimbul de promovari sau atitudine preferentiala. Mai rau decat atat sunt situatiile in care …
Marţi, 4 August 2020, 11:28
Cautiunea judiciara este definita in termeni legali drept suma de bani care trebuie depusa de una dintre partile procesuale, cu titlul de garantie, in vederea acoperirii pagubelelor care pot sa se produca in urma adoptarii unor masuri, la cererea partii, impotriva celeilalte parti. Suma de bani aferenta cautiunii judiciare se va stabili de catre instanta, in conditiile legii. Se depune la Trezoreria Statului, la …
Marţi, 4 August 2020, 10:36
In Codul de Procedura Penala regasim prezentarea masurilor si reglementarilor legale in ceea ce priveste protectia martorilor amenintati sau vulnerabili. Astfel ca, daca se constata ca ar exista posibilitatea, in urma faptelor si naturii situatiei judecate, ca viata, integritatea corporala, libertatea, bunurile sau activitatea profesionala a martorului sa fie puse in pericol, pe fondul furnizarii de informatii …
Luni, 3 August 2020, 16:06
Persoana invinuita are dreptul de aparare, conform dispozitiilor legale din Codul de Procedura Penala si Constitutia Romaniei. Organele judiciare sunt cele responsabile cu instiintarea inculpatului cu privire la drepturile pe care le are, conform legii, inclusvi cel de a fi reprezentat si asistat de un aparator. Aparatorul poate fi avocatul, care asista si reprezinta in timpul procesului penal, partile …
Luni, 3 August 2020, 15:11
Arestarea preventiva este o masura de privare de libertate, din cadrul procesului penal, in conditiile existentei probelor, care sustin ca inculpatul a savarsit o fapta sanctionata penal, iar privarea de libertate este in interesul urmaririi penale. Arestarea preventiva este dispus de catre judecator si se executa in penitenciare, pe o durata de cel mult 30 de zile, cu posibilitate de prelungire, fara sa se …
Luni, 3 August 2020, 10:35
Prin intermediul Legii nr. 217/2003 se doreste ca familia sa fie protejata si sprijinita, pentru o dezvoltare armonioasa si echilibrata, care sa se bazeze pe afectiune, ajutor reciproc si prietenie intre membrii familiei. Din pacate, nu sunt putine cazurile in care violenta domestica face victime, in randul diferitelor segmente de populatie, ducand la dezechilibre majore in viata multor adulti si copii. Astfel …
Vineri, 31 Iulie 2020, 16:10
Atunci cand ne gandim la infractiuni contra ordinii si linistii publice ne vin in minte cazurile clasice, de violenta, vatamare a persoanelor in spatiul public, de perturbare a linistii si demnitatii vecinilor prin diferite acte imorale si ilegale.Conform Codului Penal, infractiunile contra ordinii si linistii publice cuprind instigarea oublica, incitarea la ura sau discriminare, portul ilegal de obiecte periculoase, …
Vineri, 31 Iulie 2020, 14:39
Furtul reprezinta in acceptiunea Codului Penal drept fapta prin care o persoana ia un bun mobil din posesia sau detentia altei persoane, fara sa i se ceara acordul, cu scopul de a-s insusi pe nedrept bunul respectiv. Furtul se pedepseste fie prin amenda, fie cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.Aceiasi pedeapsa se va aplica si in situatia in care bunul apartine de drept partial sau in intregime celui care a …
Vineri, 31 Iulie 2020, 11:52
Infractiunile contra persoane se refera la ansamblul de fapte savarsite care duce la atentarea vietii, integritatii corporale sau sanatatii persoanelor. In aceiasi categorie sunt incluse in Codul Penal, infractiunile care se savarsesc asupra unui membru de familie, asupra fatului sau asupra libertatii persoanei. Vom trece in revista principalele infractiuni contra persoanei, ce implica fiecare si cum se …
Vineri, 31 Iulie 2020, 09:19
Prin formare profesionala salariatul are posibilitatea de a-si dezvolta competentele profesionala, prin diferite tipuri de cursuri si programe, prin care se asigura calificarea, recalificarea, perfectionarea si specializarea intr-un anumit domeniu. Formarea profesionala se realizeaza cu scopul de a sustine persoanele in cautare de un loc de munca, de a contribui la specializarea salariatilor sau in cazurile de …
Joi, 30 Iulie 2020, 14:53
Astazi am ales sa vorbim despre modurile prin care se poate pune capat unei casatorii, din punct de vedere legal. Exista doua metode principale, incetarea si desfacerea casatoriei. Mai exact, prin desfacerea casatoriei ne referim la divort, realizat pe cale amiabila atunci cand cei doi soti sunt de acord asupra tuturor conditiilor care trebuie indeplinite sau poate fi realizat numai din dorinta unui sot si se …
Joi, 30 Iulie 2020, 14:19
Abuzul in serviciu este reglementat de Codul Penal, facand referire la toate actiunile care pot leza sau vatama interesele legale, integritatea fizica, mentala si profesionala a altor persoane fizice sau juridice. Cel mai intalnit caz este acela in care unul dintre angajati sau angajatorul formuleaza expresii jignitoare la adresa altui angajat, fiind un fapt care se pedespsete cu inchisoare de 1 luna la 6 …