Joi, 30 Iulie 2020, 14:19
Abuzul in serviciu este reglementat de Codul Penal, facand referire la toate actiunile care pot leza sau vatama interesele legale, integritatea fizica, mentala si profesionala a altor persoane fizice sau juridice. Cel mai intalnit caz este acela in care unul dintre angajati sau angajatorul formuleaza expresii jignitoare la adresa altui angajat, fiind un fapt care se pedespsete cu inchisoare de 1 luna la 6 …
Joi, 30 Iulie 2020, 12:01
Darea in plata se refera la posibilitatea stingerii creantelor din contracte de credit, fara costuri suplimentare, daca debitorul accepta darea in plata a imobilului ipotecat catre creditor. Legea nr. 77/2016 este cea care reglementeaza procedura darii in plata, prezinta obligatiile debitorului si ale creditorului, conditii de indeplinit si alte dispozitii legale aflate in vigoare. Conditii pentru …
Joi, 30 Iulie 2020, 11:09
Sa intelegem mai bine ce este starea de urgenta si care sunt masurile legale care pot fi instituite in aceasta perioada speciala. Confom Ordonantei de urgenta nr. 1/1999 starea de urgenta insumeaza o serie de masuri exceptionale de natura politica, economica si de ordine publica, care sunt aplicate la nivel national.Masurile aferente starii de urgenta pot fi aplicate atunci cand vorbim de pericole grave sau iminenta, …
Joi, 30 Iulie 2020, 10:11
Parintii, indiferent ca vorbim de mama sau de tatal copilului, au dreptul de a primi indemnizatia si concediul pentru cresterea copilului. Acestea se acorda pana in momentul in care copilul a implinit 2 ani, respectiv 3 ani daca este vorba de un copil cu handicap. Aceleasi drepturi se aplica si in cazul persoanelor care au adoptat un copil, care au un copil in plasament sau care sunt tutori ai copiului. Toate …
Miercuri, 29 Iulie 2020, 16:31
Semnatura electronica este definita, conform Legii nr. 455/2001 drept date in forma electronica, atasate sau asociate in mod logic cu alte date in forma electronica, cu scop de identificare. Este indicat sa facem bine diferenta dintre semnatura electronica si semnatura de tip olograf scanata in forma digitala. Semnatura olograf care a fost obtinuta prin fotografiere sau scanare nu are valoare legala, putand fi …
Miercuri, 29 Iulie 2020, 15:46
Prin contractul de donatie se face cunoscuta intentia de a gratifica o parte, donator, de a transmite dreptul de proprietate altei parti, donatarul.Contractul de donatie se constituie prin comun acordul celor parti, donatarul si donatorul. Cel din dintai mentionat anerior trebuie sa consimta actul de donatie, in vederea validarii contractului. Prin intermediul contractului de donatie se va transmite un drept de …
Miercuri, 29 Iulie 2020, 13:53
In conformitate cu prevederile Codului Civil, posesia este definita ca o exercitare in fapt a prerogativelor dreptului de proprietate asupra unui bun, de catre persoana care il are in stapanire si este considerata, proprietarul bunului. Exercitarea prerogativelor dreptului de proprietate asupra bunului poate fi realizata de catre posesor in maniera nemijlocita, ceea ce inseamna prin putere proprie sau prin …
Miercuri, 29 Iulie 2020, 10:48
Dreptul de proprietate privata este un drept real principal dobandit de cartre titular, in vederea posesiei, folosintei si dispozitiei bunului. Aceste atribute vor fi exercitate in limita prevederilor legale. Titularul dreptului de proprietate privata poate fi persoana fizica/persoana juridica sau statul. Titularul dreptului de proprietate privata poate sa stapaneasca bunul si sa-l utilizeze, in aceasta …
Miercuri, 29 Iulie 2020, 09:42
Drepturile tabulare sunt drepturile care se dobandesc in urma inscrierii in cartea funciara. Sunt recunoscute ca drepturi imobiliare reale, exercitate de catre titular asupra bunului. Drepturile imobiliare reala cuprinse in cartea funciara pot fi dobandite intre parti sau fata de terti, pe baza inscrierii in cartea funciara. Stingerea sau pierderea drepturilor tabulare are loc numai prin radierea din cartea …
Marţi, 28 Iulie 2020, 15:29
Procedura de insolventa se aplica in cazul in care debitorul se afla in incapacitate de plata a datoriilor, pe fondul insuficientei resurselor banesti. In acord cu prevederile legale, se poate apela la procedura de insolventa in momentul in care debitorul nu si-a platit datoriile catre creditor, timp de 90 de zile de la data scadenta. In cazul in care se constata ca debitorul nu poate plati in niciun mod …
Marţi, 28 Iulie 2020, 14:35
Dreptul nepatrimonial este un tip de drept personal, legat de persoana omului, fara sa poata sa fie transmis sau cedat prin act juridic sau mostenire. Dreptul personal neptarimonial are caracter imprescriptibil, atunci cand se actioneaza in justitite pentru valorificarea acestuia. Printre drepturile personale nepatrimoniale se numara, dreptul la viata, la sanatate si integritate corporala, dreptul la nume, la …
Marţi, 28 Iulie 2020, 13:30
Conform Legii nr.196/2018 administratorul de bloc este desemnat de catre comitetul executiv. Se convoca adunarea generala si decizia este comunicata proprietarilor, de catre presedintele asociatiei de proprietari. Aceasta este formatiunea care se ocupa cu incheierea de contracte cu persoane fizice, persoane juridice sau persoane fizice autorizate in vederea administarii de condominii.Conditii pentru functia de …